SUBSTRAT #26 - Sanderson parla català
Hi ha notícies que haurien d'obrir diaris. En aquest butlletí us n'expliquem alguna, i també parlem del Llibreter i compartim un munt de continguts que hem fet.
Estimades, estimats,
Iniciem aquest butlletí anunciant un canvi important que heu decidit entre tots vosaltres: la dinàmica del Substack d’Els Book Hunters canviarà una mica. Seguireu tenint els nostres butlletins Substrat EBH quinzenals, però les ressenyes del blog Llibres, i punt!, que fins ara les rebíeu de manera individual, les rebreu de manera agrupada en un sol butlletí. Esperem d’aquesta manera seguir estant en contacte amb vosaltres però sense saturar la vostra safata d’entrada.
Aquesta quinzena ve carregada d’activitats i de notícies, i és que l’arribada de l’estiu i l’esprint final abans del període vacacional es fa notar. La Setmana del Llibre en català ha tret cartell amb les noves dates i localització, Mai Més anuncia la publicació d’un dels autors de gènere fantàstic més reconeguts del moment, i el proper dia 27 es lliuraran els guardons del XXV Premi Llibreter.
A més, el mes de juny arriba a la seva fi, i no volem dir res, però… Podria ser que el #JunyNòrdic hagi tingut alguna influència sobre la troposfera catalana? Hem tingut ruixats, una fresqueta gens menyspreable i un inici d’estiu molt més plàcid del que haguéssim pogut somiar. De res.
Ara sí, fora conyes, us deixem el Substrat d’aquesta quinzena. Gaudiu-lo!
LAIA
LA RESSENYA
Mentides sobre la mort, Premee Mohamed
Autora: Premee Mohamed
Editorial, any: Editorial Chronos, 2023
Títol original, idioma, any: And What Can We Offer You Tonight i These Lifeless Things , anglès, 2021
Gènere: Terror
Traducció: Anna Llisterri
Número de pàgines: 256
Llegit en: Català
I què li podem oferir aquesta nit i Aquestes coses sense vida són dues històries independents que fins i tot podríem considerar de gèneres diferents. Són les dues nouvelles que componen Mentides sobre la mort, els primers textos que coneixem de Premee Mohamed a casa nostra. Per una banda, tenim la Winfield, una noia que torna d'entre els morts per revenjar-se de qui la va matar i de tothom que n'és còmplice amb el seu silenci i permissivitat. Ens situem en una mena de prostíbul en un context distòpic, en el que els rics i poderosos, oh sorpresa, són i es comporten com sempre han fet i sempre faran. Per l'altra, un grup de científics investiguen les runes d'una ciutat cinquanta anys després de l'Adversitat, una invasió alienígena que va acabar amb el 95% de la població mundial. L'antropòloga Emerson troba un antic diari personal d'una dona que va viure aquells tres anys catastròfics que van capgirar la humanitat, però els seus companys no s'acaben de creure el que el dietari referencia. Ens trobem, doncs, en un escenari post-apocalíptic en el que els humans han prosperat, però la incertesa en la que viuen no deixa ni un moment de treva. Dos mons diferents, dues narracions amb moltes incògnites, però totes dues terrorífiques a la seva manera.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Que el món editorial català es mou per cicles ja ho hem dit altres vegades. Passada la campanya de Sant Jordi, després apareixen bones propostes literàries fins el juliol, quan tot comença a esllanguir-se, i entra en letargia a l’agost. Però només en aparença, perquè al setembre arriba un dels altres plats forts de l’any i cal preparar-lo: la Setmana del Llibre en Català. Ja s’ha fet públic el cartell d’enguany, i és molt explicatiu per ell mateix. L’edició 2024 s’endarrereix, i diguem-ho amb totes les lletres, PER CULPA de la celebració de la Copa Amèrica de Vela. Es farà en un lloc diferent, al Passeig Lluís Companys, i entre els dies 20 i 29 de setembre, dates que flanquegen de ple les festes de la Mercè. La nova ubicació ens agrada més que les dates, però no dubtem que acabarà sent un èxit, com sempre. Aquí teniu el cartell, a veure què us sembla.
Us en parlem també a l’apartat d’activitats presencials, però ja que aquí compartim notícies que ens criden l’atenció, si hi ha hagut un anunci digne de sortir als diaris aquests dies ha estat el de Duna i Mai Més, que publicaran per primer cop Brandon Sanderson en català. Això és UN ESDEVENIMENT, perquè els fans de l’autor, que són legió, pensaven que no passaria mai. A la Mai Més Conference van anunciar els 6 primers títols que publicaran (No s’hi posen per poc!), una col·lecció que tindrà la Marina Vidal de curadora i comptarà amb la traducció de Marta Armengol. Equipàs que ens assegura unes edicions a l’alçada de la notícia. De moment us compartim les caixes gravades que l’editorial va fer servir per presentar els títols futurs, estarem a l’aguait dels dissenys que tindran!
Finalment, aquesta setmana es lliura el Premi Llibreter, com ja us expliquem en altres apartats del butlletí. Si voleu conèixer tots els nominats podeu descobrir-los al vídeo que us deixarem més avall o a la web del premi, però us animeu a endevinar qui serà el Llibreter de Literatura Catalana d’enguany? Vinga, a mullar-se!
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Setmanes mogudetes aquestes, tot i que si tenim en compte la quantitat d’actes i presentacions que hi ha aquests dies, poca cosa hem fet. Però sí que hem estat en tres llibreries molt diferents entre elles, i també per motius diversos. Vam començar visitant per primer cop la Petita de Poblenou per poder parlar amb un dels seus llibreters, en Miguel Ángel Rincón, sobre el Premi Llibreter, ja que forma part de la comissió organitzadora. El vídeo resultant el podreu veure més avall, però si teniu canalla o adolescents a prop us recomanem que no us perdeu aquesta llibreria, que de Petita només en té el nom, però que és un espai fantàstic i amb molta activitat.
També vam ser en una de les moltes Abacus que hi ha a Barcelona, concretament la d’Urquinaona, per enregistrar en directe un episodi de Llegiu, que el món s’acaba! Un cop més, el resultat el trobareu més avall, però ho destaquem perquè hi vam anar de convidats a proposta de la llibreria, en motiu del mes de l’orgull lgtbiq+. Només ens van venir a veure dues persones, però estem molt agraïts pel suport i pels comentaris d’abans i després.
Finalment, un any mes hem assistit a la Mai Més Conference, esdeveniment que cada juny l’editorial munta a la llibreria Gigamesh per avançar els esdeveniments del proper any. A més, aquest cop celebràvem els 5 anys de l’editorial amb cava i bombons amb la sala plena per assistir a l’anunci que us comentàvem abans. Llarga vida a Mai Més!
GOITA QUÈ FAN ARA!
Va ser difícil tornar a gravar vídeo llarg després de les vacances, i més perquè comença a fer calor i a casa suem quan hem d’estar gaire estona davant de la càmera. Però no vam faltar a la cita mensual del nostre resum de lectures. Com al mes anterior, vam voler parlar una miqueta de tots els llibres que havíem llegit, en comptes de triar-ne un parell i desenvolupar-los més. El maig va ser un bon mes, amb algunes lectures que vam gaudir molt i molt. A veure si aconseguim engrescar-vos a llegir algun dels nostres destacats!
En aquest període també vam poder entrevistar en Miguel Ángel Rincón, llibreter de la llibreria la Petita de Poblenou, i membre de la comissió organitzadora del Premi Llibreter. Ell va resoldre tots els nostres dubtes pel que fa a l’organització i resolució del premi. Si voleu saber com funciona, aquí teniu la conversa. Ah, i també us ensenyem la llibreria, que és una preciositat.
PAREU L’ORELLA
Amb l’arribada de l’estiu tanquem temporada del podcast Llibres, i punt!, un format que ens ha portat moltes alegries i que ens encanta fer. Això d’anar a la ràdio a gravar té el seu què! Hem pogut entrevistar gent súper potent i estem molt contents de com va. Tornarem al setembre i ja comencem a moure els primers convidats de la propera temporada. Quines ganes! Però no avancem esdeveniments, al darrer LiP vam voler parlar sobre mitjans tradicionals i xarxes socials. Poden conviure i complementar-se aquests dos formats per parlar de llibres? Ens hi acompanya en Francesc Bombí-Vilaseca, periodista cultural de la Vanguardia i autor del poemari Febre amb gel.
I després de dos mesos sense gravar, torna també Llegiu, que el món s’acaba! En aquest cas parlem de personatges lgtbiq+ a la literatura, episodi emmarcat en el mes de l’orgull, convidats per l’Abacus Urquinaona.
INSTAGRAMADES
El problema dels tres cossos ha captivat en Sergi, però és complex d’explicar… i de representar! Comença a la Revolució Cultural xinesa, se centra en la cerca de vida intel·ligent a l’espai, i tal i com el nom indica, en la resolució d’un problema de física i astronomia que encara avui dia porta de corcoll als científics: el problema dels tres cossos. Com es comportarien, tres cossos celestes que s’atrauen mútuament? Quina trajectòria tindrien? Com es mourien? Xocarien? O no? Cixin Liu uneix tots aquests conceptes i també hi posa per allà enmig un videojoc. I amb tot aquest xafarranxo d’idees, hem intentat representar el llibre, i ho hem fet en format GIF (haureu de clicar a la foto de la ressenya per tenir la full experience!). En Sergi porta una camisa de coll mao, una picada d’ullet a Mao Zedong, líder comunista que va encapçalar la Revolució Cultural (quina subtilesa, eh? eh?). Les ulleres que van canviant de color ens les va deixar el nostre amic Pablo, i intenten simular les ulleres de realitat virtual del videojoc en qüestió. I surant a l’espai, com si es tractés d’un holograma, en Sergi observa com els tres cossos interaccionen i intenta resoldre l’enigma. Se’n sortirà? De moment… no.
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu les ressenyes de Sotto voce (Gal Gomila), No res (Janne Teller) i Matí i tarda (Jon Fosse) en format vídeo, i La distància que ens separa (Maggie O’Farrell).
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “Res no s’oposa a la nit” de Delphine de Vigan i en Sergi “La colònia” d’Audrey Magee.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!
Sempre meravellada de totes les coses que feu!
La publicació de Brandon Sanderson en català m'ha deixat bastant indiferent, esperaré que es publiquin per veure'ls, em fa la sensació que Sandenson està bastant sobrevalorat.
Estaria més content si haguessin anunciat la publicació en català de R. F. Kuang.