SUBSTRAT #16 - Col·lectivitzant necessitats
S'ha acabat la pausa nadalenca! Ens traiem la son de les orelles perquè l'activitat literària ja s'ha reactivat. I la nostra també, és clar!
Estimades, estimats,
Primer de tot, molt Bon Any a tothom! Reprenem l’activitat del Substrat després d’una petita aturada per festes, i ho fem a ple rendiment a les nostres diferents xarxes. El primer que heu de saber és que des d’avui, dia 15, i fins el dia 19 de gener, trobareu un joc al nostre instagram, amb el qual sortejarem un exemplar d’Union Street, de Pat Barker, un llibre que a mi em va encantar i que va aparèixer a casa per Reis, ben embolicadet. Cada dia hi haurà una pregunta a les històries d’instagram que s’haurà de respondre. Serà sobre nosaltres i els nostres continguts, bastant fàcil (i de fet, si soleu llegir el nostre Substrat, segurament hi teniu molt guanyat!). Entre tots aquells que responguin correctament el major nombre de preguntes, sortejarem l’exemplar del llibre. Hem de dir que volíem celebrar el sorteig quan arribéssim a la fita de 7000 seguidors, però les tendències no ens fan creure que això hagi de passar aviat. Així que com ja hem fet altres vegades, s’ha convertit en un joc casolà, en família, d’agraïment al suport rebut, en el que no demanem ni likes, ni de comparticions ni res de res.
També aprofitem per dir que estem participant a les Beques a la creació de l’Aixeta, i que si en algun moment heu pensat a donar suport al nostre projecte a través del micromecenatge, ara pot ser un bon moment. Ja sabeu que no hi insistim pas gaire, perquè aquestes coses sempre costen, però bé, ho deixem per aquí i ja està!
Comencem un 2024 amb canvis importants i que esperem que ens porti molt bones lectures. Gràcies per acompanyar-nos!
(LAIA)
LA RESSENYA
Les absències, Irene Klein Fariza
Autora: Irene Klein Fariza
Editorial, any: Bromera, 2023
Gènere: Relats
Número de pàgines: 166
Llegit en: Català
Com es pot tirar endavant quan de ben petita perds la mare? Quan la persona que estimes és inestable i no sap si sí o si no? Quan no saps qui ets, ni com trobar-te? Quan decideixes no tenir un fill? Quan perds la possibilitat de tenir-ne? Quan fas d'un país estranger, d'una ciutat, casa teva, però després te n'has de tornar? Quan la música t'omple, però també et porta disgustos? Inventari d'absències en aquest recull de contes que descriuen moments concrets, imatges pràcticament estàtiques capaces de capgirar-ho tot. Personatges que viuen, que senten, que pateixen allò que qualsevol de nosaltres pot patir. Històries petites i íntimes, que per qui les viu són gegants. O potser un sol personatge que és fil conductor i que pren diferents formes per fer-nos el retrat d'una vida, no gaire llarga, encara amb molt camí per recórrer, però amb moltes pedres a la motxilla i moltes ferides obertes i mal curades, però apedaçades de la millor manera possible per continuar dempeus, avançant.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
El dia 7 de gener l’engranatge editorial torna a girar i les diferents editorials ens fan ullets amb les novetats que tenien guardades en un calaix, esperant pacientment que s’acabés la campanya de Nadal per treure-les a la llum. Com que en aquest apartat sovint us presentem algun llibre que vindrà que ens fa dentetes, el Safareig d’inici d’any el dediquem precisament a això, a compartir les nostres pròpies necessitats lectores i fer-les vostres, a veure si haurem de patir només nosaltres!
Comencem amb Periscopi, que ja sabeu que és una de les nostres editorials de capçalera, i que torna a presentar un any fortíssim, almenys sobre el paper. Són diverses les novetats seves que ens criden, però destaquem l’esperat retorn de Rebecca Makkai amb “Vull fer-te algunes preguntes”, que arribarà al març. Si us va agradar “Els grans optimistes”, segur que aquest també us cridarà l’atenció.
També al març, Obscura ha anunciat que publicarà “Stardust” de Neil Gaiman, un dels autors més importants de gènere fantàstic actualment, que cada cop podem llegir més en català. I no es conformen amb això, que al maig publicaran nou llibre de T.Kingfisher, “Què mou els morts”. Frikis, estem d’enhorabona!
Però deixem-nos d’històries, que a finals de febrer l’Altra Editorial recupera una de les obres antigues de Maggie O’Farrell per anar completant el seu catàleg de l’autora: “La distància que ens separa”. Hi ha algun ofarrellieber a la sala? Els que escrivim això en som tots dos!
I aquests només són uns exemples, perquè tenim en el punt de mira molts altres llibres que sortiran aviat, però tampoc us volem arruïnar. Només dir que si vosaltres, els vostres fills, nets o nebots sou fans dels llibres de Rebecca Yarros i heu flipat força amb “Fourth Wing”, que sapigueu que també el podeu llegir en català i que aviat tindreu també disponible la segona part “Ales de ferro”. Els publica Columna!
I en un altre ordre de coses, ja hi ha finalistes al premi Òmnium a la millor novel·la catalana de l’any, que es resoldrà el 30 de gener. Aquí els teniu, la imatge és de l’organització:
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Durant el desembre i les Festes no ens vam estar quietets i vam assistir a diversos actes literaris. Un d’ells ens feia moltíssima il·lusió, i és que la nostra llibreria més estimada (no tingueu enveja les altres!), La Impossible, celebrava els seus 10 anys. 10 anys fa també que hi comprem llibres, i que duri! La nostra felicitació va ser en directe, però també des d’aquí! No deixeu de visitar l’Olga i la Mireia al carrer Provença 232 de Barcelona!
I d’una llibreria molt estimada, a una que vam descobrir tot just aquests dies. Vam quedar amb la Laura i en Pau per conèixer el projecte de L’independent del Raval, un espai preciós al cor del barri amb tots els números per convertir-se en un centre cultural de referència. Us deixem l’enllaç a un petit contingut que vam fer de la visita (no ens hi cap!), però ja us diem que no serà l’últim cop que hi passem i que hi fem coses.
Finalment, com sabeu tots dos som científics de formació i professió, i a més som molt fans de la feina de Salvador Macip com a escriptor. L’últim llibre que ha publicat en Salvador és un assaig sobre l’envelliment juntament amb en Manel Esteller, científic de renom mundial que, ves quina cosa, és de la nostra ciutat, Sant Boi. Els dos van venir a presentar el seu llibre a la biblioteca local i, és clar, quan dos cracs així et venen a casa, no hi pots faltar! Va ser molt interessant i distret, i tot un èxit entre el nombrós públic! Si voleu saber més del llibre, us deixem la ressenya aquí.
GOITA QUÈ FAN ARA!
No podem començar un nou any de lectures sense recordar les de l’any anterior, i és que a final d’any sempre fem el nostre Top 5 de lectures, un dels vídeos més esperats i dels que generen més interès. Segurament, el vídeo més subjectiu de l’any perquè l’únic criteri que fem servir per classificar-los és com de bé ens ho han fet passar els llibres. I ja sabeu, teniu dos Top 5 al preu d’un, perquè cadascú de nosaltres fa el seu propi. Per si no el vau mirar quan el vam penjar abans de Nadal, aquí us el deixem!
PAREU L’ORELLA
Després de la publicació del darrer butlletí encara vam compartir un parell d’episodis de podcast. Al Llegiu, que el món s’acaba ens vam posar en mode Grinch per associar llibres a les coses no tan agradables de les Festes de Nadal. Encara que ja haguem deixat enrere les festes, us recomanem que l’escolteu perquè ens va quedar força divertit.
I a Ràdio EBH fem balanç del que ha estat 2023 pel que fa a creació de continguts a can Els Book Hunters, i expliquem una sorpresa de cara al futur, ja que aquest podcast es reconvertirà aviat, però una cosa és segura, continua endavant! Esperem donar-vos més informació aviat.
INSTAGRAMADES
Des del nostre últim Substrat hem fet unes quantes ressenyes, però alhora, Instagram ha estat en mode una mica festiu, també: hi vam penjar el nostre Top5, el Mic va fer el seu booktag nadalenc anual, vam fer un #bestnine2023 amb les nostres nou millors actuacions per representar llibres, i també vam ensenyar els llibres que els Reis ens havien portat, perquè hem estat molt bons minyons.
Hi ha un parell de ressenyes, però, que creiem que mereixen ser explicades. La primera, Els fills de l’Elisabeth, on s’explica el paper de la Maternitat d’Elna, que ajudava a les dones embarassades durant l’exili de la Guerra Civil. A la foto, el llibre reposa sobre un parell de vestidets d’infant que… són, ni més ni menys, del bateig de la Laia! Tenen més de trenta anys i la roba s’ha esgrogueït una mica, però encara els conserva! Fort, eh! Vam trobar que li donaven un toc nostàlgic ideal a la foto!
La segona foto que volem destacar és la de Bel ami, on en Sergi es va disfressar de Georges Duroy. Vam estar discutint una estona com representar un seductor del s.XIX, però no sabíem treure-li l’entrellat. Així que va agafar les seves millors gales i vam fer una interpretació lliure de com seria en Georges Duroy al s.XXI si intentés fer-se el seductor: es faria selfies tot el dia fent “morrets” i els penjaria a TikTok? Mantindria el bigoti i seria un fidel seguidor del Movember? Deixarem que feu volar la imaginació!
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu la ressenya de Caure al buit de Mercè Mascaró, Union Street de Pat Barker, Friday d’Ed Brubaker, Felicitat conjugal de Lev Tolstoi, Sacrificis d’estiu de Robert Marasco, Demon Copperhead de Barbara Kingsolver, La casa sense clau d’Earl Derr Biggers i Maus, d’Art Spiegelman.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la L aia llegeix “L’última nit al Telegraph Club” de Malinda Lo i en Sergi “Fundació i Imperi” d’Isaac Asimov.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!