SUBSTRAT #11 - Podcasters residents
La primera quinzena d'octubre ha donat per molt. Tant a dins com a fora de les xarxes.
Estimades, estimats,
Ara que els dies s’escurcen i les editorials comencen a ensenyar la poteta pel que fa a les seves apostes de cara a la campanya de Nadal (sí, ja és Nadal, no ho sabíeu? Ara arriba abans que la castanyada, ja podeu comprar els vostres torrons preferits al súper), l’any s’anirà esllanguint i tot es calmarà… momentàniament. Però aquest moment encara no ha arribat, el 2023 encara remena la cua.
Aprofito aquesta intro per recordar-vos que tenim compte a TikTok i que hi anem fent cosetes. Encara no sabem com funciona, em sembla que ja no aspiro a saber-ho, però allà volem parlar de llibres de manera encara més desenfadada, amb gags sobre lectura i un format complementari a les ressenyes d’instagram que hem anomenat #3Motius. Tant si el llibre ens agrada com si no, li trobem tres motius per llegir-lo, a veure si us animen a llegir-lo.
Així que si sou usuàries de TikTok o teniu gent a prop que el fa servir, us convidem a seguir-nos allà. Ja ho sabeu, el que sigui per augmentar la quota de català a les xarxes. En aquests butlletins no farem un apartat específic d’aquella xarxa, si més no de moment, però potser treu el cap de tant en tant. Ja us deixo amb el SUBSTRAT de la quinzena, que en gaudiu!
(SERGI)
LA RESSENYA
Un milionari africà, Grant Allen
Autor: Grant Allen
Editorial, any: Biblioteca Clandestina, 2023
Títol original, idioma, any: An African Millionaire, anglès, 1897
Gènere: Intriga
Traducció: Teresa Solana
Número de pàgines: 302
Llegit en: Català
Sir Charles Vandrift és un acabalat prohom sud-africà que s'ha enriquit amb les explotacions mineres al seu país. Convertit ara en parlamentari britànic, passa els seus dies gaudint de la posició i els diners, i viatjant d'una banda a l'altra, allà on té terres i palauets. Sempre l'acompanya la seva esposa Amèlia, i el germà d'ella amb la seva dona. Seymour Wentworth no només és parent de l'Amèlia, també ha esdevingut secretari i home de confiança del senyor Vandrift. Un bon dia, mentre s'allotgen a Niça, els convencen per veure l'actuació d'un vident mexicà amb uns poders sorprenents. Però Antonio Herrera resulta ser un frau, un estafador que aconsegueix, amb les seves arts gens màgiques, estafar-los una bona suma de diners. Vandrift i Wentworth s'assabenten que qui s'amaga sota aquest personatge és en realitat el Coronel Clay, un estafador mundialment famós amb una gran capacitat de disfressar-se i esmunyir-se. Ningú ha aconseguit atrapar-lo mai. Però el milionari no pensa conformar-se, l'ha enganyat un cop, però mai més ho farà. Amb el seu enginy i la seva intel·ligència serà capaç d'atrapar el criminal, la seva popularitat pujarà com l'escuma. No sap com n'està d'equivocat.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
A aquestes alçades ja no deu quedar ningú per saber-ho, però aquest mes s’ha atorgat el Premi Nobel de Literatura 2023. El guardonat ha estat el dramaturg noruec Jon Fosse, autor que sortia en algunes travesses i que ha estat força celebrat sobretot pels amants del teatre. Com que no és ben bé notícia, que segur que ja ho sabíeu, aprofitem per reconèixer que nosaltres no el coneixíem ni sabíem res de la seva obra. De moment, a més, no el tenim traduït al català. Volem fer una petita enquesta a veure si som els únics que baixem de l’hort.
Coneixeu en Ricard Efa? És escriptor i il·lustrador, autor entre d’altres dels còmics Noceà i la novel·la “Les màquines del caos”, publicats en català a Mai Més. Doncs fa uns mesos l’editorial va anunciar un projecte de gran envergadura protagonitzat per aquest autor: la publicació de “Stella Signata”, una obra dividida en 6 volums d’un total de 1800 pàgines. Es tracta d’una “space opera” original en català i pensem que és un fet important a destacar. Tant per l’esforç creatiu d’en Ricard, com pel compromís editorial amb l’autor que demostra Mai Més. Doncs bé, ja hi ha data per la publicació dels dos primers volums, i això és bona notícia. La “dolenta” és que caldrà esperar fins el juny de 2024. Però esperarem!
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
El cap de setmana del 7 i 8 d’octubre es va celebrar a Besalú una nova edició de la fira d’editorials independents Liberisliber. Com us vam explicar fa unes setmanes, des de 2020 no s’havia fet cap edició més per desavinences amb l’administració, i que aquest any tornés havia aixecat molta expectativa. El que no ens imaginàvem llavors és que hi participaríem de forma activa, i és que l’organització ens va contactar per fer de “podcasters residents” de la Ràdio Web Liberisliber. Des del pati medieval impressionant de Can Llaudes vam entrevistar quatre autors per presentar els seus llibres: la Patricia Font, en Borja Navarro, la Mariló Àlvarez i la Marta Carnicero. Va ser una gran experiència i estem molt agraïts per l’oportunitat i el tracte rebut.
Ens vam quedar els dos dies a Besalú i vam aprofitar per enregistrar altres continguts que ja anirem compartint a les nostres xarxes, algun ja us el portem en aquest mateix butlletí.
GOITA QUÈ FAN ARA!
Ara sembla que queda lluny, però per coses del directe el resum de lectures de setembre al nostre canal de youtube ha arribat una mica més tard del que és habitual. Però no hi fa res, aquí el teniu per mirar-lo quan vulgueu! Setembre va ser un mes estrany i vam llegir menys i llibres poc habituals. Els que destaquem del mes són “Abigail” de Magda Szabó i dos de Sembra: “Benvolgut Imbècil” de Virginie Despentes i “Un elefant a la sala d’estar” de la gallega Berta Dávila. Ja direu què us semblen.
PAREU L’ORELLA
El primer contingut que hem compartit en relació a la fira Liberisliber és en format podcast, però no serà l’únic! Diumenge 8, un cop enllestides les entrevistes de la Ràdio Web del festival, vam voler parlar amb alguns editors i editores presents a la fira, en alguns casos per motius concrets d’actualitat, i d’altres perquè ens expliquessin els seus projectes. Agraïm molt la seva bona predisposició, ens va agradar molt parlar amb ells i fer aquest format pel podcast. Si us ve de gust, digueu-nos als comentaris si també us sembla interessant aquest format.
Aquí els espòilers: Comencem parlant amb en Miquel Àngel Codes, organitzador de la fira, i després hi trobareu en Miquel Adam de Segona Perifèria, en Gonzalo Rodríguez de Chronos, la Matilde Martínez de Godall Edicions i finalment la Núria Albesa de Nórdica. Val molt la pena escoltar-los, de veritat.
INSTAGRAMADES
De vegades volem fer fotos temàtiques dels llibres i no hi ha manera: o bé són difícils de representar, o bé no estem inspirats. Aquest va ser el cas del “Benvolgut imbècil” de Virginie Despentes. Com representar un llibre epistolar (però de mails, no cartes), en el qual es parla d’un home “cancel·lat”, de drogues i de confinament? Al final la Laia va creure que el protagonista, l’Oscar, l’home que es creia per sobre de tot, que tenia problemes amb les drogues i l’alcohol, i que va assetjar una treballadora a càrrec, es mereixia targeta vermella i expulsió. Però en aquesta foto hi ha un altre missatge amagat, un subtext bastant rocambolesc, s’ha de dir. I és que després d’uns quants partits sense jugar, els jugadors amb targeta vermella tornen a trepitjar el camp de joc i tot torna a començar sense més. No és també una mica el que passa amb aquesta “cultura de la cancel·lació”? Quant de temps dura? Unes 48h a Twitter? Unes quantes setmanes si els diaris s’hi fiquen pel mig? Quants dels homes assenyalats pel #MeToo han conservat la seva feina i segueixen sent lloats i posats en un pedestal? Per pensar-hi, oi?
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu ressenyes de Sota la cendra de Mireia Lleó i Morir sabent poques coses de Joan Enric Barceló.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “L’home dels ulls compostos” de Wu Ming-Yi i “El món resplendent” de Margaret Cavendish. Dos llibres fantàstics en els que la natura hi té molta importància.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!