SUBSTRAT #9 - Coses del directe
Preneu-vos amb calma la lectura, que pels volts de la Setmana sempre hi ha molta cosa. Recordeu que no cal mirar-ho tot, només allò que us interessi!
Estimades, estimats,
Ja hem passat de llarg la Setmana del Llibre en Català, que ja us podem dir que ha augmentat fins a quotes insostenibles la nostra pressió lectora. Però és que et posen tots els llibres en català, allà ben ordenadets, amb tota l’oferta disponible… que som febles, vaja. Mica en mica us anirem ensenyant tot el que hem adquirit. I en aquest butlletí també us explicarem una mica què vam fer aquest any allà a la Setmana. La vivim intensament, tant des de fora com des de dins!
Però deixeu-nos començar parlant-vos de novetats. El nostre compte d’Instagram, el nostre camp base, el dia 11 de setembre -es pot ser més patriota??- va complir 3 anys. Per celebrar-ho vam anunciar quatre novetats que ens han de servir per millorar els nostres continguts i agrupar-los una mica. Dit molt ràpid: posarem subtítols a tots els vídeos de Youtube i Instagram, a partir d’ara Ràdio EBH passarà a ser un podcast íntegrament en obert, i ara tenim Twitter/X i TikTok d’Els Book Hunters. Ens podreu trobar a tot arreu amb el mateix usuari: @elsbookhunters.
Si voleu entendre una mica millor això que he dit meteòricament, us deixo el vídeo on ho expliquem millor (és curtet! I té subtítols, hahaha).
Si sou més de llegir, també trobareu el post corresponent a Instagram. Però ja no us torturo més i us deixo mirar el butlletí tranquil·les. Espero que us agradi.
(SERGI)
LA RESSENYA
Hôzuki, la llibreria de la Mitsuko, Aki Shimazaki
Autora: Aki Shimazaki
Editorial, any: Nørdica llibres, 2023
Títol original, idioma, any: Hôzuki; L'Ombre du chardon, 2, francès, 2020
Gènere: Narrativa
Traducció: Oriol Vaqué
Número de pàgines: 135
Llegit en: Català
La Mitsuko ja la coneixem. Sabem que treballa en una cafeteria, però que els divendres a la nit fa de dona de companyia en un club nocturn. Sabem que es va embolicar durant uns mesos amb un antic company d'escola casat, en Mitsuo. I també sabem que té un fill amb deficiències auditives. La retrobem uns anys més tard, però en unes circumstàncies que ens són desconegudes. La Mitsuko ara regenta una llibreria de vell especialitzada en filosofia i humanitats que es diu Hôzuki. Dona la casualitat que aquest nom pot significar diverses coses, això porta confusió entre els clients i fins i tot en la família. Però la Mitsuko no té cap interès a resoldre el misteri del nom de la seva llibreria, probablement això la faria parlar massa. Perquè tot allò que coneixem de la noia flota en una boira tèrbola, res és el que sembla. A mesura que anem descobrint detalls del seu passat, establim connexions amb els anys anteriors al moment present, amb els esdeveniments d'Azami i encara més enllà. I és que en aquesta segona part de la pentalogia de "L'ombra del card" ens canviarà la perspectiva i se'ns esfondraran totes les certeses. Quants misteris més ens guarda la Mitsuko?
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Si després de la Setmana encara us han quedat ganes de fires literàries, aquest any torna la Liberisliber, la fira d’editorials independents de Besalú. És una fira molt especial, primer perquè és un esdeveniment força popular i concorregut que, per un cop, no es fa a Barcelona. Però sobretot, perquè els dos últims anys no s’ha fet per la manca de suport per part de l’administració. Torna aquest 2023 i pel que hem vist la notícia ha agradat molt al sector editorial. La fira es farà els dies 7 i 8 d’octubre i hi ha moltíssimes editorials confirmades. Nosaltres probablement no hi podrem anar, però si teniu lloc a l’agenda, no us ho perdeu!
L’editorial Saldonar estrena col·lecció aquest 2023, la Contrasos. Saldonar publica no-ficció i poesia, i ara inicia una línia de crònica periodística que ens ha cridat l’atenció, tant pels temes dels primers volums com per un disseny innovador i molt cridaner. Us ensenyem un dels tres llibres que per ara té la col·lecció, que vam comprar aquests dies a la Setmana. En principi arriba a llibreries a l’octubre, però allà ja el tenien. Si feu clic a la imatge podeu donar un cop d’ull als altres títols per si sou consumidors d’aquest gènere.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
El 5 de setembre en Joan Enric Barceló, un dels membres d’Els Amics de les Arts (grup que ens encanta) i ara autor de “Morir sabent poques coses” (Edicions del Periscopi) va iniciar la seva gira de presentacions a la llibreria Ona Pau Claris de Barcelona. I ho diem així pel símil musical, però també perquè estem segurs que es farà un fart de voltar. Nosaltres no ens vam voler perdre l’estrena i vam ser a la Bookeria, plena de gom a gom per l’esdeveniment. El llibre ja l’estem llegint i ens agradarà parlar-vos-en de manera especial, estigueu atentes!
La nostra participació a la Setmana del Llibre en Català d’enguany, a banda d’anar-hi com a compradors compulsius de llibres, consistia en dos esdeveniments. Un d’ells, malauradament, no es va poder dur a terme per causes de la pluja intensa de divendres 15. Havíem de participar en l’acte de celebració dels 10 anys de l’associació Llegir en Català. Ens feia moltíssima il·lusió que pensessin en nosaltres per la presentació de l’acte. Però 10 anys no es compleixen cada dia, així que LeC ja busca data per poder-lo fer. Tant si hi podem ser nosaltres com si no, pensem que aquest acte s’ha de fer, es mereixen una bona celebració! Quan en tinguem més informació us ho farem saber.
El que sí que vam poder fer va ser enregistrar en directe (i amb públic!) un episodi del podcast “Llegiu, que el món s’acaba!”, com a podcast convidat per la Setmana. Quins nervis! Per primer cop ens posàvem davant de públic per fer un episodi. Però l’experiència ens va agradar molt a tots quatre, ja pensem en repetir-la!
Ah, a més hem iniciat col·laboració amb Ràdio Sant Boi. Ens podreu sentir allà quinzenalment parlant de llibres. Si no sou de Sant Boi, també es pot escoltar via web, a veure si us penseu que us en salvàveu! Escolteu la Laia a l’estrena en aquest enllaç (a partir del minut 46).
GOITA QUÈ FAN ARA!
A principi de mes vam reprendre el format de vídeo més habitual, que és la repassada a les lectures del mes anterior. Si voleu veure en Sergi intentant pronunciar el nom d’un autor en polonès, no us perdeu el gag inicial. I ja si sou molt aficionats als vídeos sobre llibres, després us parlem de quatre lectures que ens van agradar força a l’agost: “Inventari de la pols” de Joana Bértholo, “L’amor de les abelles obreres” d’Aleksandra Kol·lontai, “Elatsoe” de Darcie Little Badger i “Pregària a Prosèrpina”, d’Albert Sánchez Piñol. Menú molt variadet, a veure si algun us crida l’atenció.
PAREU L’ORELLA
Ara farem una mica de trampa, perquè el que us compartim en aquest apartat no és un podcast nostre. Tenim al forn l’episodi de Ràdio EBH, que recordeu que a partir d’ara seran tots en obert, i també l’episodi en directe de LQEMS a la Setmana. Però ens fa moltíssima il·lusió poder dir que en David Guzman de l’Irradiador (i també del Ciutat Maragda) ens va fer una entrevista pel seu programa, i encara estem en xoc. Haguéssim pagat per anar-lo a veure fer un dels seus programes, però és que va voler que hi anéssim per parlar amb nosaltres! Perdoneu-nos, que tenim una brossa a l’ull. Us deixem amb el programa l’Irradiador, i mentrestant nosaltres ho anem posant al currículum…
INSTAGRAMADES
Aquestes darreres setmanes les fotos que acompanyen les nostres ressenyes d’instagram han tendit a fer-nos-hi aparèixer força. Com sabeu, sempre intentem que la imatge tingui un sentit i una relació amb el llibre ressenyat. Per exemple, en Sergi es va disfressar d’un temible monstre amb pintallavis simulant sang a la boca i ungles de cartolina, per parlar de “Pregària a Prosèrpina” d’Albert Sánchez Piñol.
I la Laia ensenyava “Elatsoe” de la Darcie Little Badger al seu amic pelut fantasma. Un exemple de foto retocada digitalment, que és un recurs que també fem servir de vegades. Sempre que podem fem les fotos amb els recursos físics que tenim a l’abast per no haver d’editar-les gaires, però de vegades no és possible. Com us podeu imaginar, no teníem a mà cap gos fantasma…
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, també trobareu ressenyes de “El món de Rocannon” d’Ursula K. Le Guin, “Inventari de la pols” de Joana Bértholo i una ressenya conjunta de “Pardals al cap” de Stanisław Łubienski i “Gats i gossos” de H.P. Lovecraft.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “Un elefant a la sala d’estar” de Berta Dávila, escrit originalment en gallec, i “Morir sabent poques coses” de Joan enric Barceló.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!