SUBSTRAT #8 - Una setmana amb majúscules
Torna el vostre butlletí literari preferit! Bé... un butlletí literari que rebeu! Bé, deixem-ho en un butlletí.
Estimades, estimats,
Esperem que hagueu descansat i recuperat forces aquest estiu, ja que el setembre és un mes assenyalat al calendari dels amants dels llibres en català. Totes les editorials, que durant l’agost han viscut en letargia absoluta, es posen les piles (alhora!) i presenten les seves novetats en això que anomenen “la reentrada literària”. I és que tenen un gran aparador per ensenyar tots els seus llibres nous: ja és aquí la Setmana del Llibre en Català! O com jo la solc anomenar: el nostre xiquiparc. Hem de dir que ens encanta aquesta fira, però sobretot perquè ens dona l’oportunitat de parlar amb gent que no veiem habitualment. Que potser se sobredimensiona la publicació de novetats? Doncs sí, la veritat.
Els diferents canals d’Els Book Hunters no han parat durant aquests mesos, només aquest butlletí va entrar en hibernació, però si tot ha anat bé, heu continuat rebent les ressenyes del Llibres, i punt! puntualment a la vostra safata d’entrada. Avui us compartirem alguns dels continguts que hem fet durant aquests mesos estiuencs, per si, com persones d’ordre que sou, heu fet vacances i no heu estat pendents de les xarxes.
Al setembre hi ha una altra cosa que per nosaltres és important. El dia 11 és l’aniversari del compte d’Instagram d’Els Book Hunters, ja fa tres anys que donem la tabarra per allà. Un compte que, deixeu-m’ho dir, ha arribat recentment als 6000 seguidors. Allà hi ha els inicis d’aquest projecte que ja hem perdut el compte de formats que manté. Però la cosa no queda aquí. En la celebració de l’aniversari us explicarem algunes novetats que hem pensat introduir, així que estigueu atentes, que queda molt poc! De moment, som-hi amb el vuitè Substrat!
(SERGI)
LA RESSENYA
Pardals al cap, Stanisław Łubieński (Cossetània)
Autor: Stanisław Łubieński
Editorial, any: Cossetània, 2023
Títol original, idioma, any: Dwanaście srok za ogon, polonès, 2016
Gènere: Assaig
Traducció: Xavier Farré
Número de pàgines: 179
Llegit en: Català
Hi ha aficions que van més enllà de passar l'estona. En aquest recull Stanisław Łubieński ens demostra que els amants dels ocells estan fets d'una altra pasta. Les aus són unes bèsties que han fascinat a molta gent des de temps immemorials i ens les trobem en més llocs dels que pensem. Des d'artistes que pintaven ocells en els seus quadres, fins a pel·lícules famoses, passant pel folklore i l'imaginari col·lectiu. Łubieński, la feina del qual no té res a veure amb l'ornitologia, ens explica les seves experiències, començant per com es va forjar la seva afició de petit, i recull en una sèrie d'assajos breus diversos aspectes que preocupen i ocupen als amants d'aquestes bèsties. Alguns dels temes que contempla són les migracions i l'anellament d'ocells, l'urbanisme i l'arquitectura de les ciutats, el cant dels ocells o les espècies extintes. Un compendi ple d'anècdotes i de dades interessants que faran la delícia dels amants dels ocells, tant els entesos com els que són només aficionats.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Ara tocaria parlar-vos del gran esdeveniment que ve, el que ja us hem anunciat a l’inici. Però quina gràcia tindria, si comença ja i tothom en parla! Així que us parlem del Mercat de Lletres d’Igualada, que enguany celebra la seva 12a edició i que es farà el dia 30 de setembre. Aquest any El Reducte Català, aquest col·lectiu de ressenyaires en llengua catalana del qual formem part, hi tindrà presència. A la Biblioteca Central hi trobareu làmines amb recomanacions de diversos membres del Reducte, i també hi organitzem una taula rodona per parlar de la voràgine de les novetats editorials i si realment es publica tant i tan ràpid com sembla. Si viviu prop d’Igualada, o us ve de gust fer una excursió, ens hi trobarem!
Els amants del còmic i de les sèries anime estan d’enhorabona perquè aquests dies ha arribat a Netflix l’adaptació d’imatge real d’una de les icones del gènere: One Piece. La creació d’Eiichiro Oda té una legió de fans a casa nostra i a tot el món, tant si en sou seguidores com no, segur que teniu al cap alguna imatge de la sèrie d’animació, que és molt popular. Doncs bé, que sapigueu que a l’adaptació de Netflix podeu seleccionar subtítols en català. I ho expliquem perquè ens fa especial il·lusió: la persona que ha traduït els subtítols és la Roser Agnès, que entre d’altres coses és la mestressa del canal de youtube Llibres de l’Illa de Gont i del compte d’instagram homònim @llibresdegont. Ens consta que és una apassionada de One Piece, per tant segur que ha fet un treball excel·lent!
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Ara queda una mica enrere, però no volem deixar d’explicar un acte al qual va assistir en Sergi en ple juliol a la llibreria Ona, i és que va comptar amb ponents de luxe. Es tractava de la presentació de quatre llibres que tracten la salut mental des de l’experiència de quatre autores. L’acte el va conduir la periodista Núria Juanico i van intervenir-hi Jan Arimany (Trotalibros), Miquel Adam (Segona Perifèria), Aniol Rafel (Edicions del Periscopi) i Eugènia Broggi (L’Altra Editorial).
Va ser una conversa molt interessant sobre un tema que convé tenir present. Els quatre llibres són lectures recomanables pel testimoni que suposen i per aprendre a entendre com funciona la ment humana.
Els quatre llibres, dels quals nosaltres només n’hem llegit dos, són aquests, per si hi teniu interès.
Cares enmig de l’aigua, Janet Frame (Trotalibros)
Mòdul 3, Bette Howland (La Segona Perifèria)
La campana de vidre, Sylvia Plath (Edicions del Periscopi)
Les cares, Tove Ditlevsen (L’Altra Editorial)
GOITA QUÈ FAN ARA!
Durant aquests dos mesos d’estiu el compte de youtube no s’ha aturat, tot i que no vam fer els resums de lectures mensuals com és habitual. Si feu una visita al canal hi trobareu un vlog sobre una setmaneta que vam passar a la Vall d’Aosta a Itàlia i també un vídeo en el que destaquem algunes de les nostres lectures estivals, però aquí us en enllacem dos vídeos una mica diferents. En el primer fèiem una relació de pobles ficticis que hem trobat en els llibres que llegim, alguns d’ells molt populars. En coneixeu algun altre?
I també vam compartir una entrevista amb Daniel Arbós (@Daniel_Arbos) arran de la publicació del seu nou llibre “Les males decisions”. I així vam colar una mica de ciència i de divulgació científica al nostre canal! També teniu la versió en pòdcast a Ràdio EBH, per si preferiu aquest format.
PAREU L’ORELLA
Per tancar la temporada de “Llegiu, que el món s’acaba!”, al juliol vam fer un episodi molt especial en el que responíem a les preguntes que ens van fer els nostres seguidors. Un capítol molt informal en el que van sortir algunes tafaneries nostres com a lectors i que ens vam divertir molt fent. Si encara no l’heu escoltat, us el compartim i esperem que us divertiu tant com nosaltres.
I a “Ràdio EBH” no hem parat aquest estiu, fa només uns dies hem penjat un episodi que explora què ens fa riure dels llibres que llegim. Arran de la lectura de “Notícies Fresques” d’Evelyn Waugh, parlem d’uns quants llibres que ens han divertit amb estils molt diferents. I a vosaltres? Què us fa riure? Per veure si coincidiu amb nosaltres! (Aquesta part és la primera mitja hora de l’episodi i la teniu disponible en obert, la resta de l’episodi només per mecenes de l’Aixeta).
INSTAGRAMADES
Ja sabeu que, si algun dia ens perdem, ens heu de buscar a Instagram. Allà és on vam néixer (bé, de fet vam néixer tots dos a Barcelona ja fa uns quants anys, però aquesta és una altra història) i on hi tenim activitat diària. I durant l’estiu, és clar, tampoc hem parat de penjar-hi ressenyes i històries de tota mena. Us convidem a fer-hi una visita per descobrir tots els llibres que hem anat llegint, algunes de les fotos tampoc no us deixaran indiferents. Però ja que juliol i agost és un període vacacional, hi ha menys gent i s’escauen continguts més frescos i distesos, us compartim alguna de les ximpleries que hem fet. Com per exemple, us proposàvem confessar què no heu fet MAI MAI per gaudir d’una estona de lectura. Si trobeu graciós el nostre petit vídeo, creieu-nos, les respostes que vam rebre són insuperables. Doneu un cop d’ull als comentaris.
També vam proposar un joc de lectura tipus booktag fent servir de premisses les frases de la tornada d’una cançó que per nosaltres ha estat banda sonora de l’estiu: “Me gusta el sushi” de Marru. Aquest va ser el resultat:
I aquesta no és l’única cançó que ha amenitzat el compte. Una altra que ens fa especial gràcia, “Fem la morsa” de Pelat i Pelut, també ens ha servit per fer un reels sobre llibres de temàtica “picant”. Realment no en som gaire consumidors, però el sexe és força omnipresent. Vosaltres sí que llegiu literatura eròtica o llibres en els que el sexe hi té un cert paper? Ens ho podeu dir als comentaris i no ho explicarem a ningú.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals ens fan viatjar a Hongria i Colòmbia, ben variades! Són “Abigail” de Magda Szabó, i “El amor en los tiempos del cólera” de Gabriel García Márquez, un llibre que la Laia tenia pendent des de fa… 12 anys.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!