Estimades, estimats,
De l’1 al 10, quantes ganes de fer vacances teniu? Ja veiem les orelles del juliol i això vol dir que, mica en mica, el personal anirà desapareixent del mapa… per teletransportar-se a altres mapes, és clar. Nosaltres hem passat un mes de juny una mica estrany per diversos motius, ens hem perdut uns quants esdeveniments literaris als que ens agradaria haver assistit, i no hem pogut enregistrar tot el que pensàvem, però la vida és així. Això es veurà reflectit en aquest butlletí, una mica de circumstàncies, però que esperem que sigui també del vostre interès.
Com que durant l’estiu l’activitat literària entra en letàrgia i també els lectors es dediquen a la vida contemplativa, hem pensat que aquest serà l’últim Substrat de la temporada. Els subscriptors seguireu rebent les ressenyes que faig al “Llibres, i punt!”, que això no s’aturarà, i que puntualment poden contenir algun material extra. Però els butlletins quinzenals descansaran fins el setembre, així no us atabalem gaire. Els Book Hunters es posen en mode estiu, seguirem publicant en els nostres canals, però a un altre ritme. No us sentiu orfes, que ens seguireu trobant a les xarxes, seguiu-nos allà ;)
Substrat EBH tornarà al setembre, i si sou ni que sigui una mica coneixedors del sector del llibre, ja sabeu que setembre significa novetats literàries i La Setmana del Llibre en Català, un dels esdeveniments més importants del llibre a casa nostra. Així que descanseu ara que podeu, que tornarem forts! Que passeu molt bones vacances, i gràcies per acompanyar-nos sempre.
(SERGI)
LA RESSENYA
L’any del Jardiner, Karel Čapek (Angle Editorial)
Autor: Karel Čapek
Editorial, any: Angle Editorial, 2023
Títol original, idioma, any: Zahradníkův rok, txec, 1929
Gènere: Assaig
Traducció: Jaume Creus
Número de pàgines: 190
Llegit en: Català
Un jardí ben reeixit és un lloc per admirar i passejar-s'hi, però si ets tu qui l'ha de dissenyar, construir i tenir-ne cura, la cosa es complica. Les plantes, les flors, i ja no diguem els arbres, requereixen una atenció constant i una bona planificació, altrament les males herbes acabaran guanyant la partida. En aquest assaig humorístic, escrit a mode de manual per a jardiners aficionats que pretenen meravellar les visites amb un pati ben florit, Karel Čapek fa una repassada anual, a les tasques a dur a terme, mes a mes, i les intercala amb altres activitats relacionades més específiques. Res no és tan fàcil com sembla d'inici, i és que l'univers conspira perquè el teu jardí no sigui tan frondós com el del veí. Però si segueixes els consells de l'autor, te n'acabaràs sortint. I a més passaràs una bona estona amb la seva ironia i la seva escriptura agradable que és capaç d'anomenar una infinitat d'espècies vegetals i d'explicar els seus requeriments sense que t'avorreixis gens ni mica.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Obrim el safareig amb la convocatòria del premi Documenta, important guardó que cada any organitzen la Llibreria Documenta i l’Altra Editorial. El premi està dotat en 5000€, però el que el fa interessant és que només s’hi poden presentar autors i autores de menys de 35 anys, de manera que és ideal per descobrir noves veus de la literatura catalana. Si doneu un cop d’ull a les darreres guanyadores ho veureu! Si teniu una bona història i us ajusteu a les bases, proveu sort! Feu clic a la imatge per saber-ne més.
Continuem amb una novetat literària. Aquest apartat del butlletí no pretén ser un tauler d’anuncis de novetats editorials, però sempre ens agrada destacar aquells llibres que ens generen moltes expectatives o que ens fan il·lusió per algun motiu. En aquest cas, aquesta setmana arriba a llibreries “El món de Rocannon”, el primer llibre del cicle de Hainish de la gran Ursula K. Le Guin, entre el que es compten, per exemple “Els desposseïts” o “La mà esquerra de la foscor”. Raig Verd continua publicant tota l’obra de l’autora, i com a leguinistes que ens considerem, mentre elles publiquin, nosaltres llegirem. Aquesta és la coberta de la nova edició.
I un últim apunt. Per aquells qui us agradin els llibres de la Nariné Abgarian, de la que us hem parlat recentment, que sapigueu que l’autora visitarà el Kosmopolis del CCCB de cara a la tardor. Encara no hi ha data oficial, però ja podeu anar alliberant les agendes. Ens trobarem allà!
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Com us comentàvem a l’inici, les últimes setmanes han estat complicades i no hem pogut assistir a alguns esdeveniments que ens venien de gust, com ara un acte a mitges entre Males Herbes i Angle Editorial per parlar i glossar les seves darreres publicacions del txec Karel Čapek. Però en aquest apartat us voldríem compartir un vídeo que és una iniciativa que vam començar l’any passat, perquè la nostra intenció és que transcendeixi l’àmbit de Book Hunters i arribi a molta gent. És el #PlaLlegirCat i intenta instar a tothom a marxar de vacances amb almenys un llibre en català i a fer postu a xarxes amb ell. Volem que la xarxa s’ompli de llibres en català, que de platgetes, cerveses amb amics i paisatges idíl·lics ja se n’omplirà igualment! En aquest vídeo us ho expliquem millor.
GOITA QUÈ FAN ARA!
El maig va ser un mes de bones lectures, potser no el millor, però va deixar bon sabor de boca. Al resum de lectures del mes a youtube vam destacar quatre llibres molt diferents, fins i tot un clàssic català com “Vida privada” de Josep Maria de Sagarra. Una mica de ciència ficció especulativa, novel·la negra vintage i una novel·la de post-guerra entre Londres i Cotlliure. Ah, i amb gag inicial que segur que reconeixereu fàcilment. A veure si algun dels llibres us crida l’atenció!
PAREU L’ORELLA
En aquest apartat sempre us compartim els nostres episodis de podcast, però en aquesta ocasió no en tenim cap de nou disponible. L’últim episodi de la temporada de “Llegiu, que el món s’acaba” s’emetrà a mitjans de juliol, així que estigueu atentes a les nostres xarxes si hi esteu interessades. Serà un episodi especial molt participatiu, ja ho veureu!
I parlant de xarxes, com que no tenim episodi per compartir, aprofitem per recordar que el podcast té xarxes pròpies. Tant a instagram com a twitter ens podeu trobar amb l’usuari @llegiuQEMS. Si ens seguiu allà, podreu estar al cas del que anem fent mentre no gravem. Us hi animem!
INSTAGRAMADES
Durant aquest darrer període han proliferat les nostres ressenyes per la iniciativa #JunyNòrdic. Sense moure’ns de casa hem estat a Islàndia, a Noruega, a Suècia… Però res, que la calor no ens la treu ningú… Per la foto de “La veritat sobre la llum” vam haver de demanar atrezzo a uns pares novells, ja que no tenim els materials necessaris. Ep, el ninot del fraret sí que es nostre, que va venir d’Islàndia! (dins de la maleta).
Si feu clic a la imatge anireu a la ressenya. També hem parlat de “Inquiets” de Linn Ullmann, en Sergi es va animar a fer un vídeo per parlar de dos llibres nòrdics de l’editorial Adesiara, “El doctor Glas” i “Saga de Kórmakr” i hem ressenyat un llibre que no és nòrdic, però que ens va fer molta il·lusió: “El mar terra endins” de la Nariné Abgarian.
Ah, i la Laia va fer un reels per agrupar totes les lectures amb què en Sergi va completar el repte de lectura #BingoCiFiCat 2022-23, que convida a llegir literatura fantàstica en català en diverses categories. Aquest va ser el resultat.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “1793. El llop i el vigilant” de Niklas Natt och Dag, i “Amor” de Hanne Ørstavik. Seguim de #JunyNòrdic, esgotant el que queda de mes!
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!
Oh, doncs us llegim al complet de nou al setembre i mentrestant per la resta de xarxes! Potser amb una mica de sort ens trobem i tot en algun acte del mes de setembre 🤗. Bon estiu!