SUBSTRAT #6 - Magranes
Estimades, estimats,
Ja hem arribat gairebé a la meitat de juny i es nota per la calor que fa, prou ha trigat a arribar! El juny, ja ho sabeu, sol ser un mes atrafegat per nosaltres perquè organitzem el mes temàtic de lectura #JunyNòrdic, i ens agrada estar al cas de totes les publicacions que es fan per la iniciativa. Agraïm moltíssim la participació que ja hi ha i us animem a fer alguna lectura fresqueta aquests dies.
Però a banda d’això, tenim mil idees bullint-nos al cap i esperem que almenys alguna acabarà veient la llum. Potser és precisament perquè la Laia ha tingut un mes laboralment complex que jo he tingut molt temps lliure per pensar. Realment, més val que tingui el cap ocupat, perquè si no se m’acudeixen moltes idees de bomber.
De moment us deixem amb el Substrat d’aquesta quinzena, confiant que hi trobareu alguna coseta interessant. Ja ens direu!
(SERGI)
LA RESSENYA
El doctor Glas, Hjalmar Söderberg (Adesiara)
Autor: Hjalmar Söderberg
Editorial, any: Adesiara, 2022 (2a edició, primera 2012)
Títol original, idioma, any: Doktor Glas, suec, 1905
Gènere: Narrativa
Traducció: Carolina Moreno
Número de pàgines: 155
Llegit en: Català
En Tyko Gabriel Glas és un metge íntegre, amb una moral ferma i que segueix al peu de la lletra el codi deontològic de la professió. Si més no, això és el que fa creure als seus veïns d'Estocolm, perquè és el que toca. Però en les seves reflexions el doctor Glas no és de conviccions tan fermes. Per exemple, la seva voluntat flaqueja cada cop que una dona li demana ajuda per desfer-se d'un embaràs no desitjat, però sap que ha de dir que no. Parlant de dones, el bon doctor, que ja té 33 anys, no ha estat mai amb cap mossa. Potser és per això que tot el seu codi ètic trontolla de veritat quan una jove molt bonica, i casada a la força amb un pastor repugnant, li demana ajuda perquè no té a qui recórrer. Ja no pot suportar que el seu home la busqui, no hi vol mantenir relacions sexuals. Perquè, a més, n'estima a un altre. Li demana a en Glas que convenci al seu marit que, per motius de salut, no li convé tenir relacions. Ella sap que no s'hi pot negar si ell la busca, per tant necessita una ajuda externa. El doctor es debat entre el seu deure moral i la voluntat que té d'ajudar la dama amb problemes. Les conseqüències dels seus actes poden ser nefastes. Per la noia, però també per ell, que podria perdre la feina si se sap que abusa de la seva autoritat com a metge per enganyar un pacient. Què farà el nostre amic Glas davant d'aquesta situació?
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Comencem amb una novetat literària d’aquelles que ens fa il·lusió, i és que aquesta setmana l’editorial Comanegra publica “El mar terra endins”, una nova novel·la de l’armenia Nariné Abgarian, altre cop amb traducció de la Marta Nin. Abgarian va irrompre a les nostres vides amb “I del cel van caure tres pomes” i es va guanyar el cor de totes les lectores. Des d’aquí us animem molt a descobrir aquell títol si encara no l’heu llegit. Normal que ens hagi generat una gran expectativa aquesta nova proposta, que hem tingut la sort de poder llegir una mica abans. No us en diem res, aviat us en parlarem. De moment aquí teniu la coberta. L’editorial l’ha mantingut en secret fins l’últim moment!
Ja s’ha fallat el Premi Llibreter 2023, un dels premis més prestigiosos de casa nostra perquè l’atorguen els professionals del gremi. Val a dir que els gustos de llibreters i llibreteres no sempre coincideixen amb els del públic, però sempre són llibres a tenir amb compte. Enguany els dos guanyadors en categoria adulta han estat “Els irredempts” (Cristina Garcia, La Breu) en l’apartat de literatura catalana, i en el d’altres literatures “La promesa” (Damon Galgut, Les Hores). En aquest enllaç podeu conèixer la resta de guardonats.
La Laia va llegir i ressenyar el flamant guanyador estranger fa uns mesos, aquí us deixem la seva ressenya, feu clic a la imatge.
Ah, i encara que la majoria ja deveu estar pensant en les vacances, el món del llibre no s’atura i ja tenim cartell per La Setmana del llibre en català, el nostre “xiquiparc”! Aquí el teniu:
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Des de l’últim butlletí no hem assistit a cap esdeveniment literari ni hem visitat cap fira, ja ho sabeu, la vida, les coses. Però això no vol dir que ens estiguem quiets! Si una cosa hem fet és anar a comprar llibres, que s’ha de fer rebost per l’estiu, perquè com tothom sap NO EN TENÍEM PROU amb els pendents…
Bé, això ens permet parlar-vos de la nostra segona casa, la nostra llibreria de referència. La Impossible és una petita llibreria que ens té el cor robat. La trobareu al carrer Provença 232 de Barcelona i té un fons espectacular en català. Allà hi trobem sempre tot el que hi busquem (sovint més del que hi busquem, per desgràcia de la nostra butxaca), i a més la porten l’Olga i la Mireia que són un amor. A poc que pugueu, feu-hi una visita que val la pena, i feliciteu-les, que enguany compleixen 10 anys, aviat és dit! Aquí teniu unes imatges del local.
I ja que parlem de llibreries, la Laia va viatjar a Atenes per feina (o això va dir) i no es va estar de visitar alguna llibreria d’allà. Va trobar la Booktalks i va descobrir que els gats també l’han colonitzada, com la resta de la ciutat. Una bona opció si aneu a la capital grega, que també tenen cafeteria. Sobretot si podeu llegir en la llengua local…
GOITA QUÈ FAN ARA!
És difícil expressar com d’afortunats ens sentim per haver pogut fer una entrevista com la que us portem a continuació. Gràcies a la bona predisposició de la Marta Orriols i dels seus editors a Proa, vam poder quedar amb ella i mantenir una interessant conversa sobre els seus llibres, sobre el seu procés creatiu i també sobre la seva vessant com a lectora. Tot plegat, ho vam enregistrar en vídeo i el teniu aquí perquè en pugueu gaudir tant com nosaltres vam gaudir parlant-hi. Ah, i en l’apartat següent us compartim l’audio en format pòdcast, per qui prefereixi escoltar mentre fa altres coses.
PAREU L’ORELLA
Separem els dos continguts per explicar, també, que aquest és el primer episodi sencer que hem compartit al nostre pòdcast Ràdio EBH. Aquest pòdcast secundari, germà petit del “Llegiu, que el món s’acaba!”, per ara s’ha emès de manera íntegra només per a mecenes de la nostra pàgina de l’Aixeta, només penjàvem a plataformes un tast de cada episodi. Doncs bé, la nostra intenció és fer formats de programa diferent parlant amb altra gent, en converses, entrevistes o debats del tipus que sigui. Aquests episodis seran en obert per a tothom. Com a mostra del que pot arribar a ser Ràdio EBH, us deixem la conversa amb la Marta Orriols en aquest format. Fa la mateixa il·lusió que en vídeo, però a més així no ens heu de veure la cara!
Ara bé, us fem el recordatori per si hi ha algú que ens vol ajudar econòmicament perquè puguem seguir fent continguts sobre llibres en català, a canvi de dos vídeos exclusius cada any i els episodis estàndard de Ràdio EBH de manera íntegra, per a qualsevol dels nivells de subscripció. Aquí teniu la nostra pàgina a l’Aixeta:
INSTAGRAMADES
Com que instagram encara no s’entén gaire amb substack per compartir els posts directament, us compartim una de les imatges, la que més ens agrada d’aquest període.
La Laia abraçada a la seva Tranx, la mainadera d’intel·ligència artificial de la que parlar Anna Starobínets en un dels relats del recull “La glàndula d’Ícar”. Ciència ficció, fantasia i una mica de terror. Si feu clic a la imatge anireu a la ressenya.
I d’aquests dies també trobareu ressenyes de “Vida privada” de Josep Maria de Sagarra, “Fortuna” d'Hernán Díaz i “Ara no miris” de Daphne du Maurier. Feu una visita al nostre instagram i, si no ens seguiu encara, no dubteu en fer-ho. Ens estem apropant als 6000 seguidors i ens faria molta il·lusió arribar-hi abans del tercer aniversari al setembre.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “La veritat sobre la llum” d’Audur Ava Ólafsdóttir i “Inquiets” de Linn Ullmann. #JunyNòrdic a tope!
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!