SUBSTRAT #5 - No ens fallis, Rothfuss
Estimades, estimats,
El mes de maig ha passat en un tancar i obrir d'ulls i no he tingut massa estona per dedicar a la lectura, he de dir. I el que és pitjor, auguro que la tendència es mantindrà al llarg d'uns quants mesos, encara. Com a representant del 50% de l'equip BookHunter m'ho hauria de fer mirar, però bé, la vida de vegades és complicada! Ara més que mai, però, aquest resum Substrat també em serveix a mi mateixa per veure ben empaquetadet tot el que hem fet les últimes setmanes i intentar motivar-me per tornar a trobar aquelles estones de lectura i desconnexió tan necessàries.
Esperem que us agradi tot el que hi trobareu, inclosa aquesta retractació: I és que allò que dèiem no fa gaire, que després de Sant Jordi el món del llibre ja no és notícia, que els correus, trucades i l'interès mostrat pels mitjans desapareixeria fins l'any vinent... Doncs bé, potser encara hi ha esperança!
(LAIA)
LA RESSENYA
Seré el teu mirall, Lluís-Anton Baulenas (Comanegra)
Autor: Lluís-Anton Baulenas
Editorial, any: Comanegra, 2023
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 357
Llegit en: Català
En Jaume Pedrol és cambrer en un cafè teatre del Raval, té gairebé 60 anys i li falta una orella. La seva vida va quedar marcada per un incident que no ha pogut oblidar mai i es conforma amb l'existència miserable que li ha tocat, passa els dies sense pena ni glòria. Però malgrat els seus dimonis, és bon jan i ajuda un desconegut a sortir d'un bon destret. L'Amadeu Torà, en agraïment, li diu que si vol canviar de vida, el truqui. Les circumstàncies els tornen a reunir i en Pedrol comença a treballar en una immobiliària de luxe que, en realitat, només és l'aparador de tota mena de negocis menys legals. Al principi tot va bé i es dedica a la immobiliària sense prestar atenció a tota la resta. Però de sobte rebrà un encàrrec que ho canviarà tot. Un arquitecte ancià, en Vallès, va projectar unes quantes remuntes durant l'època franquista. Les remuntes eren uns pisos afegits sobre edificis acabats que es construïen de qualsevol manera, sense mantenir cap criteri arquitectònic o estètic. Conscient dels engendres que es van perpetrar per culpa seva, en Vallès vol eliminar del mapa aquella vergonya i així redimir-se. Concretament vol que en Pedrol compri tres d'aquestes remuntes en nom seu, per després destruir-les. Però no totes elles seran presa fàcil, els seus propietaris potser no volen deixar casa seva. Aquest encàrrec farà que el nostre pobre home conegui una part molt fosca de Barcelona: la de les elits econòmiques i financeres que es creuen per sobre de tot i que mouen grans quantitats de diners. I allà on hi ha diners hi ha cobdícia, lluites de poder i violència. En Jaume Pedrol les patirà de valent.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
En l’anterior butlletí us explicàvem que Duna llibres traduiria la famosa trilogia d’”El problema dels tres cossos” de Cixin Liu al català, tota una notícia pels amants de la ciència ficció. En el mateix fil de twitter on ho van anunciar va haver-hi una mica de rebombori per saber qui el traduiria (nosaltres hi vam ficar cullerada, ehem), i finalment s’ha confirmat que serà la Mireia Vargas-Urpí l’encarregada d’aquesta feina titànica. Per si us serveix de referència, la Mireia va traduir també “L’home dels ulls compostos” de Wu Ming-Yi que va publicar l’editorial Chronos. Solvència contrastada!
Aquests dies ha saltat una altra notícia important pels amants del gènere fantàstic, i és que Patrick Rothfuss anuncia novel·la pel novembre d’aquest mateix any! No, no us feu il·lusions, no és la tercera part de la crònica de l’assassí de reis (per què, Patrick, per què???), però és una obra ambientada en aquest mateix univers i amb el misteriós company d’en Kvothe, en Bast, com a protagonista. Estem tan mancats d’ell que només que sigui una mica millor que l’inefable llibre sobre Auri ja estarem contents… bé potser no, ja veurem. Ara falta saber qui ens el portarà en català. Estarem a l’aguait.
Hem de lamentar que l’Eva Baltasar finalment no va guanyar el premi Booker, però seguirà sent una pionera de les lletres catalanes, la nostra enhorabona per haver arribat a finalista!
Per acabar, hem sabut que aquest mateix mes de juny Edicions del Periscopi no només publica novetat d’en Patrick Radden Keefe, sinó que també traurà la segona part d’un llibre que a nosaltres ens va encantar: QualityLand. L'autor Marc-Uwe Kling no s’ha trencat gaire el cap amb el títol i es diu QualityLand 2.0. Quines expectatives amb aquesta continuació, i quina por al mateix temps. Us deixem la coberta que tindrà.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
El cap de setmana del 20 i 21 de maig va tenir lloc a Can Fabra la fira Literal d’idees i llibres radicals. És una fira que ens agrada molt com a concepte i que generalment permet interactuar amb editorials i llibreries. A la pràctica és una mica una fira qualsevol on tot hi cap, però es fa en un lloc preciós. Val a dir que la estona que hi vam ser l’afluència de públic no era gaire alta, ens hi esperàvem més gent.
Allà va tenir lloc un nou acte organitzat per #ElReducteCatalà, la comunitat de ressenyaires en llengua catalana de la qual formem part i que intenta donar-se a conèixer organitzant també actes presencials. En aquest cas l’acte era una taula rodona amb quatre autores que explicaven les seves experiències publicant en editorials petites. Està previst anar organitzant activitats semblants arreu del territori.
Durant aquest període també ens va contactar la Carla Fajardo del diari Ara perquè intervinguéssim en un reportatge sobre noves maneres de fer difusió de la lectura. Una d’aquelles sorpreses que no t’esperes i que et deixa tovet. Agraïm molt que comptin amb nosaltres per continguts d’aquesta mena. Si sou subscriptors de l’Ara podeu accedir al reportatge sencer en aquest enllaç. Però us deixem també una imatge del diari en paper, que naturalment vam comprar per guardar-lo, hahaha. Mireu, mireu el titular ben gran, potser la frase que encapçala tot l’article us sonarà una mica!
GOITA QUÈ FAN ARA!
Com us vam avançar al butlletí anterior, ja tenim aquí el #JunyNòrdic! Aquesta iniciativa que organitzem per intentar fer-nos passar la calor llegint llibres fresquets, d’autors nòrdics o que passin en llocs on la neu i el fred hi tenen un paper important. És una iniciativa oberta a tothom, que es pot fer en qualsevol llengua i participar tan (o tan poc) com es vulgui. Si poseu l’etiqueta a xarxes ho veurem i ens farà il·lusió! I per si us calen idees de lectura, en aquest vídeo us presentem els llibres que hem llegit l’últim any i que s’adapten a les premisses. També els anem compartint a instagram. Però trieu el llibre o llibres que us vinguin de gust!
PAREU L’ORELLA
L’episodi de maig de Llegiu, que el món s’acaba!, el pòdcast que fem amb l’Anna Rosich i amb en Joan Rius, parlem de literatura catalana, la que ens agrada llegir i compartir. Un episodi variat i una mica més llarg del que és habitual, però és que va fluir tant la conversa que no volíem retallar. Modestament pensem que és dels millors episodis que hem fet!
INSTAGRAMADES
No sabem quin problema té substack amb instagram. L’altre dia no acceptava els enllaços d’aquesta plataforma, i ara enganxa tota la ressenya sota la imatge enlloc d’oferir una previsualització. Com que no volem carregar aquest apartat amb massa text, posem només un parell d’imatges enllaçant al post. Si aneu al nostre instagram trobareu la resta de ressenyes de les nostres darreres lectures. Disculpeu les molèsties.
Si hi ha una autora que mereix ser emmarcada, aquesta és la Maggie O’Farrell. Si ens segui ja sabeu que és de les nostres escriptores de capçalera i que quan hi ha llibre nou seu sempre ens genera expectativa. La Laia ja el va llegir i va quedar ben convençuda que O’Farrell és molt O’Farrell. A instagram en va dir això:
Posats a ensenyar només algunes de les ressenyes, us posem aquelles fotos en les que fem performances, que no sigui dit! A “Seré el teu mirall” de Lluís-Anton Baulenas coneixem en Jaume Pedrol, un anti-heroi a qui li falta una orella. Vam considerar una mica excessiu tallar-li una orella a en Sergi per aquesta foto, vam pensar que potser li en caldrien dues per alguna altra foto i no s’han de cremar totes les naus. Però li vam posar un pedaç i vam intentar recrear una de les escenes més fosques del llibre. Si la voleu entendre, l’haureu de llegir!
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “La glàndula d’Ícar” d’Anna Starobínets i “Fortuna” d’Hernán Díaz.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!