SUBSTRAT #4 - Sembla que refresca
Estimades, estimats,
Si rondeu per alguna xarxa en la que hi ha gent parlant de llibres, potser heu vist que s’organitzen tot tipus d’activitats lectores, des de lectures compartides, fins a bingos o períodes temàtics. Actualment n’hi n’ha tantes que aclapara una mica, és impossible seguir-les totes, que a més moltes són redundants, i a més acaben generant-te més pressió que una altra cosa. Però és clar, només són propostes, cadascú ha de triar només aquelles que li interessin, sense cap obligació.
Entre tota aquesta voràgine, arriba el mes temàtic que nosaltres vam iniciar ja fa un parell d’anys: el #JunyNòrdic. Aquestes iniciatives han de servir també per conèixer literatures menys habituals i descobrir noves veus allunyades de les que consumim habitualment. El Juny Nòrdic proposa llegir durant el més de juny autors i autores de països escandinaus o també històries en les que la neu, el fred i les condicions climàtiques extremes hi tinguin un paper important. L’excusa? Doncs que al juny comença a fer una calor infernal, busquem la manera de refrescar-nos d’alguna manera, ni que sigui amb les lectures. Pista: no funciona. Però escolteu, passem l’estona descobrint una literatura no tan habitual en les nostres latituds.
Si us ve de gust participar-hi, només cal que busqueu un llibre que encaixi amb les premisses i llegir-lo durant el juny. Un, o els que us vingui de gust, és clar! Si afegiu l’etiqueta #JunyNòrdic podrem seguir les vostres participacions i ens farà molta il·lusió! Però ep, cap pressió, no volem que ningú s’estressi amb això. Al cap i a la fi, es tracta de descobrir i passar-ho bé llegint. Si no us interessa, obvieu-ho. I si us calen idees, properament penjarem un vídeo a youtube amb propostes i també les compartirem a instagram.
I mentre no arriba el juny, us fem una repassada al que han donat de si les dues darreres setmanes. Esperem que us agradi.
(SERGI)
LA RESSENYA
L’home que va caure a través de la terra, Carolyn Wells (Biblioteca Clandestina)
Autora: Carolyn Wells
Editorial, any: Biblioteca Clandestina, 2023
Títol original, idioma, any: The Man Who Fell Through The Earth, anglès, 1919
Gènere: Novel·la negra
Traducció: Teresa Solana
Número de pàgines: 336
Llegit en: Català
S'està formant una tempesta que no augura res de bo, així que en Tom Brice decideix plegar d'hora i marxar cap a casa. El jove advocat establert recentment a les seves noves oficines a Madison Avenue, no és gaire amant dels dies grisos, així que s'acomiada de la seva secretària Norah i s'afanya a sortir. Però just quan passa per les oficines de l'altre cantó del passadís veu a través dels dels vidres unes siluetes que discuteixen i sent un tret. Allà s'ha comès un crim! Són les oficines de l'Amos Gately, president de la Puritan Trust Company, entitat que té la seu a la planta baixa de l'edifici. És un home molt reputat i que gaudeix de gran prestigi entre la societat novaiorquesa. En Brice queda alarmat i entra a les oficines, però allà no hi ha ningú, on es deuen haver ficat les ombres que ha vist a través de les vidrieres? Tanmateix, s'acaba confirmant, l'Amos Gately ha estat assassinat. S'inicia una investigació que involucrarà un bon nombre de persones, inclòs un detectiu privat amb unes habilitats notables i la seva sorprenent ajudant, i un home que ha aparegut surant a l'East River gairebé nu, i que assegura que ha caigut a través de la terra des de no sap ben bé on, però que ha aparegut allà. En Tom Brice haurà lidiar amb uns bons elements, però ell tampoc no pensa quedar-se'n al marge!
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Comencem amb una bona notícia, si més no per en Sergi! Potser li haureu sentit dir algun cop que li encanta Daphne du Maurier. Doncs bé, els fans de l’autora estan d’enhorabona, ja que Viena Edicions ha anunciat que el seu proper Petit Plaer serà “Ara no miris”, una de les seves nouvelles. Una nova obra d’una de les reines de la intriga en català sempre és motiu de celebració. Us deixem la coberta per aquí, però estem segurs que molt aviat us l’ensenyarem a les nostres xarxes en format físic!
Una informació que ja no ens fa tanta gràcia és que aquest 2023 no hi haurà Fira del Llibre Únic. Després de dues edicions, l’editorial Comanegra, responsable d’organitzar l’esdeveniment, ha anunciat que enguany no se celebrarà per la gran despesa d’energia que els suposa, i que actualment han dedicat a altres assumptes. Per si no la coneixeu, es tracta d’una fira especial en la que les editorials participants només portaven un sol llibre cadascuna, que havia de tenir mínim dos anys d’antiguitat i no haver tingut el ressò esperat en el seu moment. A nosaltres ens agrada molt aquesta fira, fins i tot li vam dedicar un episodi especial del nostre podcast l’edició de l’any passat, així que esperem que l’edeveniment torni en futures ocasions. Aquest és el comunicat de Comanegra:
Una altra notícia que hem sabut aquests dies és que “Fortuna” d’Hernán Díaz, que en català ha publicat recentment Edicions del Periscopi, ha guanyat el Premi Pulitzer de ficció enguany. Estem contents per l’editorial i també perquè va ser el regal de Sant Jordi d’en Sergi. Ja tenia previst llegir-lo ben aviat, ara l’agafarà encara amb més ganes. Si teniu ganes de llegir el flamant guanyador, busqueu-lo en català! Us deixem la coberta perquè la tingueu present, que la traducció és de Josefina Caball, alerta!
Finalment, una “última hora”, i és que a les acaballes de la setmana Duna llibres anunciava que han adquirit els drets de publicació d’El problema dels tres cossos de Cixin Liu amb aquest tuit:
L’anunci va suposar una petita revolució a l’entorn tuitaire literari. Els amants de la ciència ficció estan d’enhorabona, aquesta sèrie de fama mundial no ha estat mai traduïda al català. De moment va per llarg, que serà una feinada d’edició. Però serem pacients, oi?
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Durant aquest període vam fer uns dies de vacances i els vam dedicar al turisme de proximitat. Una de les activitats que vam fer va ser visitar la 2a Fira de petites editorials de Figueres, una mostra que s’englobava a les fires de maig de la ciutat. En ser la fira més novella de les diverses que se celebren simultàniament, no es pot dir que estigués situada en un lloc de privilegi, però vam poder parlar una estona amb els editors d’Adesiara i Godall sobre els seus catàlegs i l’experiència allà a Figueres. Quin va ser el resultat? Que vam tornar a casa amb més llibres dels que havíem portat. No es podia saber.
GOITA QUÈ FAN ARA!
El resum de lectures del mes d’abril a youtube ens va tornar a quedar força llarg… sorry not sorry, perquè parlem de quatre llibrassos i això vol el seu temps. Marta Orriols, Patricia Highsmith, Maggie O’Farrell i Wajdi Mouawad, si comptessin les estrelles que es mereixen els seus llibres els haurien de fer un passeig de la fama per ells sols…
PAREU L’ORELLA
Acabat de treure del forn, el nostre darrer episodi a Ràdio EBH, disponible de manera íntegra només per a subscriptors de l’Aixeta, però aquí en teniu un tastet. Violència, sexe i Sant Jordi. Quina bona combinació, oi?
INSTAGRAMADES
Per si alguns de vosaltres sou fans d’Eurovisió, a l’instagram d’Els Book Hunters nosaltres fem la nostra pròpia versió amb llibres europeus que representen els seus països. És l’Eurovision Book Contest, i ja és el segon any que l’organitzem. Es pot atorgar 12, 6 i 3 punts als llibres preferits de cadascú o els que venen més de gust llegir. Enguany el guanyador va ser França, aquí teniu els representants:
I pel que fa a ressenyes, “Ànima” va marxar de vacances amb nosaltres per poder-li fer la foto en ple bosc. Encara que si a la foto hi hagués sortit només el ganivet ja hauria estat prou representatiu…
La Laia es va caracteritzar de senyora Ripley per ressenyar un llibre amb molta intriga que li va agradar molt. Els envejosos diran que va ser només per ensenyar la seva camisa d’ulleres!
També vam fer el camí de llambordins grocs camí de Ciutat Maragda. Una història que tothom coneix, però que no tanta gent ha llegit!
FINS AQUÍ LA TURRA
Fins aquí Substrat #4, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “Vida privada” de Josep Maria de Sagarra i “El món, la meva selva” de Rose Macaulay.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!