SUBSTRAT #30 - Una setmana molt llarga
Encara de ressaca, però la festa literària no s'atura. Vivim en una reentrada perpètua.
Estimades, estimats,
Estem de ressaca de la Setmana del Llibre en Català, que tot just va finalitzar la seva 42a edició ahir diumenge. No em puc imaginar com deuen quedar els professionals que la munten i els editors i llibreters que hi treballen els deu dies que dura, jo hi vaig anar quatre cops per motius diversos i he quedat completament trinxat. Una mica com la meva targeta de crèdit, que ha quedat tremolant.
Ara mirem endavant i què hi tenim? Doncs la Liberisliber a Besalú el proper cap de setmana. Som-hi, que no ha estat res! Per no dir que després de la Setmana torna a haver-hi anuncis de novetats literàries per continuar fent-nos dentetes.
Ja ho veieu, això és un no parar. I en l’entretant, llegir el que es pugui i mirar de fer algun contingut, per mantenir les xarxes actives. En aquest butlletí, que és el número 30 ja, mirem d’explicar-vos-ho tot una mica. Esperem que us agradi!
SERGI
Llibres entre mans
Amb només aquest apartat ja podríem fer el butlletí sencer, ja que de La Setmana ens hem emportat una pila de llibres indecent. Però calma, que aquests encara no els estem llegint, mica en mica. Aquestes setmanes, que hem tingut molta feina en general, potser hem alentit una mica el ritme de lectura, però no hem faltat al nostre deure de llegir els llibres que ens cal per la nostra propera cita, que són les entrevistes de la ràdio web Liberisliber. Quatre llibres que us ensenyem a continuació, tot i que dos d’ells ja els havíem llegit anteriorment.
Per si us criden l’atenció, els quatre llibres són Zeitun, de la Sílvia Alberich (Les Hores), La innocència dels mosquits, d’Aniol Florensa (Editorial Chronos), Artificialitis, de Josep Lluís Micó i Irene Micó (Saldonar) i Sota la cendra, de Mireia Lleó (Obscura Editorial). Com ja us vam comentar, entrevistarem els seus autors a la Liberis, el dissabte 5 d’octubre. Així que si passeu per Besalú aquell dia, ja ho sabeu, si us ve de gust ho podreu veure en directe. I no marxeu sense saludar!
EL SAFAREIG
Aquesta setmana passada es van entregar els Premis Literaris de Girona, que atorga la Fundació Prudenci Bertrana, que al llarg dels anys i les dècades ha anat incrementant el nombre de categories noves. La més recent és la de traducció d’una obra ja publicada, que és el premi Aurora Bertrana, que tot just celebra la seva tercera edició. Després de Yannick Garcia per Orgull i Prejudici (2022) i Josep Maria Pinto per les traduccions de Marcel Proust (2023), aquest 2024 ha estat el torn de Ramon Farrés per Maria Antonieta, llibre que ja ha esdevingut el long seller de La Segona Perifèria, i que encara li dona moltes alegries. I llibre, per cert, que nosaltres no hem llegit. Vergonyós.
I d’una bona notícia que ens genera alegria, com sol passar, a una de trista. Aquesta setmana passada ens deixava Maggie Smith, actriu de llarguíssima i reconeguda trajectòria que es va fer sorprenentment cèlebre interpretant Minerva McGonagall, la sotsdirectora de Hogwarts, l’escola de bruixeria de Harry Potter. I diem sorprenentment, perquè no és ni de bon tros el seu paper més celebrat, però tenint en compte la quantitat de fans que té la saga de Harry Potter, tant dels llibres com de les pel·lícules, i que Maggie Smith destacava sempre amb llum pròpia allà on actuava, molta gent la recordarà per sempre com a McGonagall. Nosaltres potser la recordarem més per Downton Abbey. En tot cas, quin greu la seva mort. Que descansi en pau.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
El nostre “món” d’aquestes setmanes ha estat molt petit. Si en aquest apartat us expliquem les nostres activitats presencials amunt i avall, hem de parlar de La Setmana, és clar. Han donat per molt aquests dies, moltes trobades, moltes converses, moltes de les quals es traduiran en elements tangibles que ja us anirem explicant. Però sí que val la pena destacar un parell d’esdeveniments.
Com ja us havíem explicat, vam moderar una taula sobre novel·la històrica amb les autores Gemma Pasqual, Montse Coll i Teresa Sagrera. Va ser una estona molt agradable que va passar volant, fins i tot vam aconseguir ajustar-nos al temps que teníem, que a la Setmana sempre va cronometrat!
Per altra banda, vam tenir la sort d’assistir a la tornada de Les Altres Herbes, el segell conjunt que tenen l’Altra Editorial i Males Herbes, que no publicava des del 2022. Per celebrar la nova publicació, La història secreta de la Donna Tartt, van organitzar un acte per a bookstagrammers en el marc de la Setmana, i en Sergi hi va assistir. Va ser molt xulo i és una alegria que aquest projecte segueixi viu, perquè de moment només ha publicat llibrassos. Quines ganes de llegir aquesta història secreta!
I com que no només de La Setmana viu el lector, la Laia va assistir a la Festa Estellés que va organitzar Òmnium Sant Boi, activitat que es fa cada any arreu dels Països Catalans per reivindicar la figura del poeta valencià. Enguany era el primer cop que se celebrava a Sant Boi, coincidint amb el centenari del naixement d’Estellés. Vam comptar amb la presència de David Fernández, Lu Rois i David Caño, tot un luxe.
GOITA QUÈ FAN ARA!
Gràcies a l’editorial Comanegra, després de la taula de Novel·la Històrica que vam moderar a la Setmana, vam tenir l’oportunitat de parlar amb la Gemma Pasqual amb una mica més de profunditat del seu llibre La puta i la santa. Vam enregistrar el vídeo allà mateix a la Setmana, i va ser una mica accidentat per problemes tècnics, però finalment ho vam trampejar prou bé. Aquí teniu el resultat.
PAREU L’ORELLA
Ha tornat el Llibres, i punt! I ens fa il·lusió, perquè ens ho passem molt bé fent-lo. Per a despistats, és el podcast que gravem a Ràdio Sant Boi, i el seu calendari depèn del de la ràdio, cosa que ja ens va bé, perquè ens obliga a fer vacances a l’estiu, entre d’altres coses. En el primer episodi de la segona temporada que fem amb aquest format, vam aprofitar que s’emetria a les portes de La Setmana per entrevistar la seva directora Cristina Domènech i el president de l’associació d’editors en llengua catalana Ilya Pérdigo, que per tant també és president de La Setmana. Entre els dos ens van explicar un munt de coses de l’edició d’enguany i de la fira en general que val la pena escoltar-les fins i tot ara que La Setmana 2024 ja és història.
INSTAGRAMADES
La paret és una novel·la post-apocalíptica i amb tocs distòpics on la protagonista queda atrapada dins una mena de gàbia de vidre invisible. Per representar aquesta foto hem hagut de tirar una mica de Photoshop, perquè tancar en Sergi durant dies dins una gàbia de vidre fins que se li crispessin els nervis (que era la primera opció) es veu que està una mica mal vist. Així que no, no se us ha trencat la pantalla del mòbil ni de l’ordinador (ho sabem, està tan ben fet que us havíeu espantat, oi?), però va ser l’única manera que se’ns va ocórrer de representar aquesta angoixa de sentir-se atrapat.
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu les ressenyes de MaiMai (Aki Shimazaki) en format vídeo, Allò que només els passa als altres (Andreu Martín) i Amerikarrak (Montse Coll).
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “La innocència dels mosquits” d’Aniol Florensa ja pensant el la Liberisliber, i en Sergi “La mort del colom” de Barbara Pym.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!