SUBSTRAT #3 - #EnPlenaFaena
Estimades, estimats,
No us volem enganyar, aquest butlletí transpira Sant Jordi per tots els porus. Però ja se sap, per aquestes dates al sector del llibre català no es parla d’altra cosa. Abans de començar, però, una petita reflexió que també hi està molt relacionada. Per nosaltres han estat unes setmanes de molt tràfec: col·laboracions, aparicions en mitjans, participacions en actes. Un cop passada la diada tot es calmarà i ningú se’n recordarà de nosaltres, perquè els llibres ja no seran notícia.
Aquests dies ens han servit per corroborar de manera pràctica allò que fins ara defensàvem de manera teòrica: si tens el suport dels mitjans pots créixer. Ja se sap que les teles i les ràdios importants es fixen en els seguidors per portar creadors de continguts que els facin guanyar audiència. A la pràctica, això vol dir que porten gent que ho fa en castellà. Amb només dues breus aparicions televisives en una setmana justa (una als Marcians com us vam explicar, i una altra que us ensenyem després), qüestió de minuts, hem experimentat un gens menyspreable increment de seguidors al compte d’instagram. A més era immediat, els vèiem créixer a temps real mentre s’emetia la peça.
Parlem de seguidors perquè són valors quantificables i cridaners, no cal entrar en altres estadístiques. Només ho expliquem per fer notar que si els mitjans donen un cop de mà, els creadors en català també poden créixer. Els permeten arribar a públics als quals no arribarien mai. Un tema per reflexionar-hi. Però ja no us foto més la tabarra. Espero que us agradi el Substrat d’avui!
(SERGI)
LA RESSENYA
Ànima, Wajdi Mouawad (Edicions del Periscopi)
Autor: Wajdi Mouawad
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2023 (tretzena edició)
Títol original, idioma, any: Anima, francès, 2012
Gènere: Intriga, Terror
Traducció: Anna Casassas
Número de pàgines: 442
Llegit en: Català
Premis: Llibreter 2014
En Wahhch Debch arriba a casa i es troba la seva dona violada i brutalment assassinada, amb un ganivet clavat al sexe. El xoc és important, res no feia sospitar que pogués passar una cosa així. Qui ha pogut cometre un crim tan atroç? Però aquesta no és l'única notícia nefasta: la Léonie esperava un fill. L'assassí li ha arrabassat tot el futur d'una plomada. Ell se'n culpa, és clar. Si hagués estat a casa quan hi ha hagut l'assalt... El monstre no ha estat gaire discret. Quan descobreixen qui ho ha fet, una espessa cortina de fum es va desplegant al voltant del cas. Ningú no sembla gaire interessat en atrapar el culpable, resulta que era un confident. Ni la policia ni la gent de la reserva índia de Kahnawake on s'amaga pensen fer-hi res. Saben que és un mala peça, però els és massa útil. Només en Wahhch vol trobar-lo. No vol revenja, no vol tornar-li tot el mal que li ha fet. Només vol tenir-lo davant i preguntar-li per què. Comença una persecució que li portarà dolor més enllà d'on pot arribar a imaginar-se. Pensa que ja no té res a perdre, que li és igual el que li pugui passar, però descobrirà un món inhòspit, cruel i sense pietat, persones de caràcter salvatge. Un home sol no té cap esperança de sortir-se'n. Un home qualsevol potser no, però a en Wahhch l'acompanya un bagatge de sang vessada i pèrdua. No és un home qualsevol.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Començarem aquest apartat amb una bona notícia que hem de celebrar, i és que “Boulder” d’Eva Baltasar ha arribat a la “short list”, és a dir, que és finalista, del prestigiós premi Booker International. Cap novel·la catalana havia estat ni tan sols nominada a aquest premi, així que estem d’enhorabona i podem treure pit de la nostra literatura! L’obra guanyadora s’anunciarà el 23 de maig. Desitgem tota la sort a l’Eva Baltasar i, escolteu, si s’ha d’anar a trencar alguna cama de les altres finalistes, parlem-ne!
Per altra banda, si us agrada escriure gènere fantàstic, ja està en marxa el ConcurTs, el concurs de contes curts d’El Biblionauta. Si aneu a l’enllaç podreu conèixer les bases per participar-hi. Però en resum, podeu guanyar un val de 150€ per llibres i que el vostre relat aparegui al pròleg del proper número de la revista Freakcions, que edita l’associació. Animeu-vos a participar-hi, el motiu d’inspiració d’enguany és una cançó d’Antònia Font!
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Com comentàvem a l’inici, pels volts de Sant Jordi sempre hi ha molta activitat literària. Però el primer que us volem explicar en aquest apartat també té relació amb la música. I és que una bona colla d’autors de casa nostra es van aplegar divendres 21 d’abril a la llibreria Ona Pau Claris per fer un concert de versions força reeixit. Es fan dir Malalletra i són Lluís Llort (que va impulsar la idea), Salvador Macip, Elisenda Roca, Maria Escalas, Ada Castells, Marta Carnicero, Sílvia Cantos, Esteva Plantada, Miquel Adam, Jordi Boixadós, Jordi Campoy, Sergi Corbella, Ferran Grau i Francesc Bombí-Vilaseca. No sabem dir qui s’ho passava millor, si el nombrós públic o els mateixos músics/autors!
En un altre ordre de coses, la llibreria La Viatgeria de Calonge ens va demanar una col·laboració pel seu podcast en la que havíem de dir quin llibre volíem que ens regalessin per Sant Jordi. Com no podia ser d’altra manera, vam fer una mica de teatre en la nostra aportació…
Finalment, la cosa més sorprenent que ens ha passat, potser en tota la vida d’Els Book Hunters, és que ens contactessin de la televisió basca per fer un reportatge amb nosaltres com a bookstagrammers el dia de Sant Jordi. La Carla de @bookandtea_lover i nosaltres vam aparèixer al telenotícies d’euskal telebista. A l’apartat de vídeos podeu recuperar la peça si us ve de gust.
GOITA QUÈ FAN ARA!
El mes de Sant Jordi podríem dir que també el compte de youtube es torna temàtic. En èpoques de recomanacions literàries, nosaltres ens escapolim de la responsabilitat i ens agrada que sigui altra gent qui recomani per nosaltres. En realitat no és per no treballar, és que és un format de vídeo que ens encanta i ens emociona la quantitat de gent maca que s’avé a gravar un tall per nosaltres. Aquí teniu el vídeo de recomanacions d’enguany! Quants dels participants coneixeu?
Aquesta era la prèvia, però també hi ha vídeo post-Sant Jordi. Aquest cop el vídeo inclou la peça que ens van fer el matí de la diada els corresponsals de EITB, la televisió pública basca, pel seu informatiu nocturn. Ens van entrevistar i ens van fer fer una mica de teatre com a creadors de continguts literaris. El petit reportatge es va emetre en prime time a la tele basca, tant en castellà com en euskera! No us el perdeu, perquè serà de les poques oportunitats que tindreu de sentir-nos parlar en castellà responent les preguntes de la reportera, gairebé no se’ns nota l’accent!
ESCOLTI? ESCOLTI!
No sabem si ho hem dit algun cop, però sabeu que va ser Sant Jordi l’altre dia? Això també es va reflectir en el nostre podcast compartit Llegiu, que el mon s’acaba!. Vam voler fer el que encara no havíem fet en l’any que fa que voltem plegats: analitzar una mica la Diada, parlar de com la veiem, si ens agrada, en què s’ha convertit. Un episodi del tipus conversa que potser fareu bé d’escoltat ara passat el 23 d’abril, perquè no tot el que comentem són flors i violes ni llibres i roses.
L’episodi va ser enregistrat a la llibreria Merricat de l’Eixample, que tot just complia el seu primer any en vigílies de Sant Jordi. Si no la coneixeu, us recomanem que hi passeu algun dia, de seguida us hi trobareu com a casa. Doneu records a l’Astrid i a l’Òscar de part nostra!
INSTAGRAMADES
Si ens seguiu a instagram ja sabeu que sempre intentem fer fotos representatives del llibre que ressenyem. La foto no deixa de ser un esquer perquè el que volem realment és que qui passa per allà s’aturi encuriosit i llegeixi la ressenya. És una manera com una altra d’aconseguir que un llibre pugui interessar a algú i s’engresqui a llegir-lo. Doncs bé, com que ens va semblar que aquest llibre seria molt difícil que cridés l’atenció, vam haver d’arriscar una mica amb la foto…
Per la foto de “L’oceà al final del camí” teníem pensat fer la foto en un lloc de Sant Boi que s’hi esqueia moltíssim, però ens el vam trobar tancat i no hi havia manera de fer una foto decent. Al final ens vam haver de conformar amb un altre “petit oceà”, però trobem que va quedar prou bé.
Hi ha llibres que inciten a disfressar-se per fer una foto cridanera i graciosa com la que dèiem abans, i hi ha llibres que més val ni pensar-ho. La darrera ressenya que us compartim avui és d’aquest segon tipus…
FINS AQUÍ LA TURRA
Fins aquí Substrat #3, esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Les nostres lectures actuals són “El retrat de matrimoni” de Maggie O’Farrell i “Guia màgica d’autodefensa amb galetes” de T. Kingfisher.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera, i mentrestant llegiu, que el món s’acaba!