SUBSTRAT #24 - El món ve a nosaltres
Un altre Sant Jordi al sarró, i com ja és costum des que tenim EBH, un cop més va ser diferent de la resta. Però també mirem endavant, toca deixar enrere el primer semestre de l'any.
Estimades, estimats
Ja hem deixat enrere un primer semestre de l’any totalment marcat per Sant Jordi, i que per nosaltres ha estat força intens, ho hem de reconèixer. Si mirem enrere, déu n’hi do la feina feta! I ara ja anem camí del juny, que és quan organitzem el nostre mes temàtic, el Juny Nòrdic, que consisteix en llegir literatura nòrdica o llibres en els que el fred i la neu hi juguin un paper important. No negarem que també porta feina, tot i que enguany farem un contingut molt xulo relacionat amb aquest tema.
És per això que ara al maig farem una petita aturada de l’activitat (breu!), per agafar forces, que ens cal. Durant uns dies probablement seguirem voltant per les xarxes, però no penjarem continguts en les nostres plataformes, amb alguna petita excepció ja programada. Aquí afectarà al proper butlletí, que tocaria d’aquí a quinze dies, i potser el següent. Si que rebreu encara alguna ressenya del Llibres, i punt! per aquesta via.
Esteu avisades, perquè ningú se n’estranyi! Però de moment, anem al tema que ens ocupa, que és a parlar una mica de què hem fet les últimes setmanes. Com sempre, esperem que us generi interès.
(SERGI)
LA RESSENYA
Les regles del mikado, Erri De Luca
Autor: Erri De Luca
Editorial, any: Bromera, 2024
Títol original, idioma, any: Le regole dello Shangai, italià, 2023
Gènere: Narrativa
Traducció: Albert Pejó
Número de pàgines: 139
Llegit en: Català
Una jove gitana passa la frontera entre Eslovènia i Itàlia fugint del seu pare. No ha volgut complir el seu deure de casar-se amb qui l'havien emparellat, i això ha portat la deshonra a tota la família. Si la troben rebrà una pallissa i qui sap si trobarà la mort en aquella zona muntanyosa. Però té sort i ensopega amb un home gran que fa nit tot sol en una tenda de campanya. Amb la seva ajuda aconsegueix escapolir-se del seu perseguidor i els dos estableixen una amistat, tot i que venen de mons completament diferents. L'home, rellotger i amant de la muntanya, li ensenya el joc del mikado, que ell juga tant sol com acompanyat, i la filosofia del qual troba molt aplicable a la resta de la vida. L'amistat forjada no serà flor d'un dia, serà d'aquelles que duren tota una vida. Però aquesta trobada que semblava tan espontània i afortunada potser no va ser tan casual com la nena es pensava.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Si hi ha una notícia que ha colpit el món de les lletres aquests dies és la mort de Paul Auster. L’autor feia temps que patia un càncer de pulmó que se l’ha acabat emportant als 77 anys. Tant si n’éreu fans com si no, el seu nom era ben conegut i podríem dir que a dia d’avui era un dels escriptors contemporanis més consolidats. Nosaltres només hem llegit alguns llibres seus i hem de dir que no n’érem grans fans, però sempre és causa de tristesa que mori un autor tan reconegut i tan estimat pels lectors. Des d’aquí, el nostre condol a la família, especialment a la seva companya també escriptora Siri Hustvedt, i instar-vos a llegir la seva obra, que perdurarà molt temps.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
A la secció on compartim els vídeos de la quinzena us en donarem més detalls, però aquest Sant Jordi no hem anat pel món, sinó més aviat ha estat a l’inrevés: el món ha vingut a nosaltres! Lauren Beukes, autora sud-africana de l’editorial Mai Més, vivia el seu primer Sant Jordi i vam poder xerrar una estona amb ella i immortalitzar el moment. A més, va coincidir que vam poder desvirtualitzar també la Roser de @leshistoriesdelaroser, bookstagrammer que des de Crevillent fa el seu contingut sobre llibres en català. I curiosament ella també vivia el seu primer Sant Jordi a la ciutat comtal!
Com aquesta secció indica, ens agrada anar pel món i sobretot, fer #TurismeLlibreter allà on anem. Tenim unes quantes llibreries controlades, i n’hem visitat moltes, però arribem fins a on arribem. Així que vam fer una petita crida a Instagram per tal d’omplir un mapa amb les llibreries independents de Catalunya, València i Balears, i la cosa ha escalat. Com veieu el mapa és més vermell (llibreries on encara no hem estat) que verd (llibreries que sí que hem visitat), de manera que la nostra targeta ja tremola. Però és ben bonic, i el millor de tot, una eina que podeu fer servir sempre que vulgueu quan aneu pel món. Ep, si hi doneu un cop d’ull i hi trobeu alguna a faltar, no dubteu en dir-nos-ho!
I parlant sobre això, durant aquests dies vam fer una fugaç visita a la llibreria Vitel·la de L’Escala. Va ser una escapada amb uns amics i tampoc era la idea, però no vam desaprofitar l’ocasió d’entrar-hi. Va ser tan ràpid, però, que no tenim ni foto del moment! Hi haurem de tornar per documentar-ho, està claríssim!
GOITA QUÈ FAN ARA!
I si al butlletí passat us compartíem un format de vídeo que ja és tradicional a la casa, el de recomanacions de professionals del món del llibre i la cultura de cara a Sant Jordi, no podem dir que els nostres Sant Jordis, des que tenim el compte de EBH hagin estat gaire estàndards. Enguany treballàvem al matí, però a la tarda vam poder entrevistar l’autora sud-africana Lauren Beukes i acompanyar-la a una signatura de llibres, com us comentàvem més amunt. Ella ja havia vingut a Catalunya altres cops, però era el primer cop que venia per la Diada, així que va flipar una mica. Gràcies als amics de Mai Més vam poder enregistrar aquest vídeo que us compartim, i des d’aquí volem reiterar el nostre agraïment a l’editorial per la complicitat i per documentar el dia de la Lauren quan nosaltres no hi érem. Per cert, ens va caure molt bé, vam passar molt bona estona amb ella! Ja és el segon autor internacional que tenim oportunitat d’entrevistar i mira, ens hi podríem acostumar!
PAREU L’ORELLA
Ja ho diem de tant en tant, però mai està de més recordar-ho. Som lectors aficionats i no tenim cap formació específica en literatura, ni coneixements gaire profunds sobre cap tema relacionat. Només pretenem compartir la nostra passió per la lectura i fer-ho d’una manera que pugui atreure altra gent a aquesta afició que ens encanta. Per això, quan no sabem una cosa no fem veure que sí que la sabem. Si hi ha un tema que no dominem el millor que podem fer és buscar algú que en sàpiga i en pugui parlar, i prendre notes a veure si ens queda alguna cosa! Això vam fer al darrer episodi del Llibres, i punt! El gènere del còmic sembla viure un moment dolç a casa nostra, però potser és perquè abans era pràcticament inexistent. Com que aquest fet ens crida molt l’atenció, però no en som gaire consumidors, hem buscat algú que en pot parlar amb propietat: l’expert en manga i còmic en general del podcast del Biblionauta Esperant el Cometa, en Pablo Mallorquí. Vam aprendre un munt de coses, i a més vam passar una estona genial amb ell. Aquí podeu escoltar la conversa.
Un petit apunt, per si el trobeu a faltar. El podcast Llegiu, que el món s’acaba! no tindrà episodi d’abril, i probablement tampoc al maig. Els quatre membres tenim imponderables que ens impediran enregistrar-lo, però en tots els casos és per bé! Així que disculpeu l’absència temporal, però tornarem!
INSTAGRAMADES
A Et vull fer unes preguntes, una podcaster d’èxit (de què ens sona? muahaha) investiga un assassinat. No obstant, com ja va destacar en Sergi a la seva ressenya, aquest llibre no és (només) un thriller, sinó que va molt més enllà, i se serveix de la trama per vehicular tota una sèrie reflexions al voltant del món en el que vivim. I no hi va haver gaire dubtes sobre com representaríem el llibre: vam agafar el nostre micro, uns bons auriculars (cedits, en aquest cas) i ens vam posar seriosos per parlar d’un tema tan colpidor com l’assassinat d’una adolescent. Per això la Laia fa aquesta cara, intenta semblar seriosa, però a posteriori ens sembla que no es va acabar de ficar en el paper, i sembla que estigui més avorrida que compungida, oi? Bé, vam fer el que vam poder!
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu les ressenyes d’Un matí del terratinent (Lev Tolstoi), Jardí vora el mar (Mercè Rodoreda) i la ressenya doble de Suisen/Fuki-no-tô (Aki Shimazaki).
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “Les lluminoses” de Lauren Beukes (no, no, conèixer l’autora no hi ha tingut res a veure, ehem…) i en Sergi “El cercle de dones de la senyoreta Tan” de Lisa See.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!