SUBSTRAT #23 - Guardeu algun estalvi
Sabeu quin dia es demà? Si algú dels qui ens seguiu no sap la resposta a aquesta pregunta que ho digui, que li farem teràpia.
Estimades, estimats
Sant Jordi és tan imminent que potser quan llegiu això ja haurà passat. En aquest cas, esperem que la Diada hagi estat un èxit per tothom, tant pel sector després de tant de rebombori amb el tema del copagament, com pels usuaris. Us han regalat algun llibre que no esperàveu? Ens ho podeu dir als comentaris. Però sobretot llegiu-lo, eh!
En aquest butlletí #23 us parlarem de Sant Jordi, és clar (i quina dolça coincidència el número del butlletí, no?), però també d’altres coses. Hi ha dies que estan assenyalats al calendari, però ja sabeu que això nostre és feina de formigueta feta durant tot l’any.
Però abans de començar, donar la benvinguda als nous seguidors de Substrat EBH, i és que ara Substack permet seguir butlletins via aplicació, com si fos pràcticament un blog que s’actualitza. Pensàvem que la gràcia d’això era precisament rebre-ho còmodament al correu electrònic, cosa que s’aconsegueix per subscripció amb una adreça, però estem molt agraïts a tothom que ens llegeix! Només que sapigueu que també hi ha aquesta opció.
Som-hi amb el substrat d’avui, que és tard i vol ploure… o això diuen.
(SERGI)
LA RESSENYA
Vull fer-te algunes preguntes, Rebecca Makkai
Autora: Rebecca Makkai
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2024
Títol original, idioma, any: I have some questions for you, anglès, 2023
Gènere: Intriga
Traducció: Marc Rubió
Número de pàgines: 561
Llegit en: Català
Tornar allà on vas estudiar sempre et porta records, és inevitable. Però per la Bodie Kane tornar a Granby no és només un motiu per la nostàlgia, és també pensar en la Thalia Keith, companya d'habitació seva durant un any, que va ser assassinada en unes circumstàncies que no van ser mai aclarides, malgrat que un home compleix condemna des de llavors. 23 anys després de deixar aquell internat enmig del bosc, l'han convidada a fer un parell de cursos pels alumnes actuals, ja que és la creadora d'un podcast molt popular. I és precisament per la inquietud dels seus estudiants que la història de la Thalia prendrà un nou rumb. Molts pensen que el convicte Omar Evans, un home negre que s'encarregava de l'equip d'atletisme de l'escola, va ser només una solució fàcil a la malaurada pèrdua de la Thalia. Serà molt difícil fer canviar l'opinió pública, o fins i tot revisar el cas, però la creació d'un podcast inofensiu sobre el tema, només com a treball d'una de les estudiants de la Bodie, posarà sobre la taula elements que mai no es van tenir en compte. A més, la Bodie no ho pot verbalitzar, no s'atreveix ni a pensar-ho ella, però sempre ha estat convençuda que el culpable era un altre. Granby és un lloc realment especial, pel seu entorn, però també per la seva gent. Remoure el passat segur que no és del gust de tothom.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Si l’abril és un mes marcat per Sant Jordi i per tot el país proliferen les activitats literàries, les presentacions i els actes de tota mena, després del gran dia res no s’atura. No sé si us heu fixat que durant tot el primer terç de l’any hi havia anuncis constants dels llibres que venien, fins i tot aquí us en compartim algun de tant en tant “ep, que s’acosta aquesta publicació que ens interessa molt!”. Però ara resulta que no, no sabem què vindrà després de la Diada. I per què? Simplement perquè interessa que comprem les apostes que les editorials han preparat pel moment de l’any que més llibres es venen. No mireu endavant, això és el que tenim! Però amigues, amics, no us confieu. Perquè avui no sabem res, però en tres o quatre dies s’anunciaran unes novetats que fan caure de cul. No, no tenim informació privilegiada, només és que ja ens els coneixem, hahaha. Res, que no fongueu la targeta per SJ i guardeu algun estalvi pel que vindrà.
I una altra cosa que es veu a l’horitzó un cop passa el dia del llibre és la fira Literal, que enguany tindrà lloc el 25 i 26 de maig, com sempre a la Fabra i Coats. És un esdeveniment força especial en un entorn preciós, que enguany arriba ja a la desena edició. Ja s’han anunciat uns quants noms i el cartell mostra un planter d’escriptores espectacular, començant pel plat fort: l’activista política Angela Davis. Malauradament, les entrades per veure-la es van exhaurir d’una revolada. Però podeu consultar a les xarxes de la fira els altres noms que seran presents.
Per acabar la secció, una trista notícia. A principis d’aquest mes d’abril va morir l’escriptora de Guadalupe Maryse Condé, que l’any 2018 va ser guardonada amb el Nou Premi de l’Acadèmia de Literatura, el que es va considerar el Nobel alternatiu. Tot just aquests darrers anys ens han arribat els primers títols traduïts al català, tot i que va tenir una carrera prolífica. El primer va ser Jo, Tituba, la bruixa negra de Salem, editat per Tigre de Paper, i el van seguir Travessa al manglar i La migració dels cors a L’Agulla Daurada, tots tres traduïts per Oriol Valls. Lamentem la pèrdua i us animem a descobrir la seva literatura, especialment si esteu interessats en les Antilles.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Ja us vam parlar anteriorment de la campanya Girem Full, una iniciativa que vol unir la lectura amb hores de recerca contra el càncer. Doncs bé, no només en fem propaganda, sinó que hi hem participat activament omplint punts de llibre amb tots els llibres que hem llegit l’últim mes. Quan en vam tenir uns quants, els vam voler portar a la llibreria La Impossible, allà on va néixer tot. El dia en qüestió ens vam fer un tip de riure amb les llibreteres Mireia i Olga perquè ens vam voler fer fotos de la solemne entrega dels punts i en va sortir una en la que semblava que la Mireia amenaçava en Sergi amb un cutter per no haver portat prou punts (eina que estava fent servir minuts abans per obrir les desenes de caixes de llibres que havien rebut). Aquí teniu la publicació que van penjar al seu Instagram. Si és que no es pot no estimar-les.
Aquests dies també hem assistit a un acte informal amb el mestre de la novel·la negra en català, l’Andreu Martín. En Sergi ha llegit una pila de llibres d’ell, sense mencionar que es va iniciar com a lector amb els seus llibres d’en Flanagan amb en Jaume Ribera. Però mai havia tingut l’oportunitat de veure l’autor en directe. Gràcies a l’Espai de Lletres de les Biblioteques de l’Hospitalet, vam gaudir d’una conversa farcida d’anècdotes i bon humor, i en un espai gastronòmic fantàstic: el Sui Géneris. Un tipus de trobada molt interessant, de proximitat, que permet el tu a tu amb els autors. Ens sembla una gran iniciativa, i si hi ha un bon vi pel mig, encara millor!
GOITA QUÈ FAN ARA!
Qui se’n recorda del març, si estem a les portes de Sant Jordi, oi? Però al nostre resum de lectures del mes passat hi parlàvem d’alguns llibres que tenen números per acabar als nostres tops de lectures de l’any, així que no us voldreu perdre quins són, oi? No patiu, aquí us el deixem.
No volíem oblidar el resum de lectures, però no podem negar que el vídeo estrella de la temporada és el que pengem sempre la setmana abans de Sant Jordi, des de fa tres anys. Què seria un compte d’instagram o youtube sense recomanacions per un dia tan especial? Però com que nosaltres no recomanem a l’engròs, sinó de manera personal si ens ho demaneu, deixem que siguin altres qui facin les recomanacions. Hem demanat a diversa gent del món del llibre i la cultura que recomani llibres que els agradin molt, i així també sortim una mica de la roda de les llistes que mostren totes els mateixos llibres. El resultat és aquest que veieu. No us perdeu la colla d’artistassos que han gravat un tall pel vídeo. Quina il·lusió que s’hi animessin!
PAREU L’ORELLA
Si encara no heu escoltat el nostre darrer episodi del Llibres, i punt!, encara sou a temps que us serveixi d’inspiració pel gran dia. Parlem amb l’Anna Nicolau, llibretera i amiga, i entre totes proposem uns quants llibres de cara a Sant Jordi, en una conversa molt distesa en la que ho vam passar molt bé. També ens queixem de les llistes dels més venuts, però en definitiva, és una mica el que fem a l’episodi. Contradictoris que som. Ep, i si no teniu temps d’escoltar-lo abans de la Diada, podeu fer-ho després, perquè escoltar l’Anna sempre val la pena!
INSTAGRAMADES
Murakami ha tret nou llibre i en Sergi, com a bon fan de l’autor, no ha trigat gens a llegir-lo. Els llibres de Murakami no són fàcils d’entendre, i de fet, els seus fans ja ho diuen, que has d’entrar al joc del realisme màgic i de no comprendre-ho tot. I així ha estat una mica la foto que vam fer per il·lustrar la ressenya: no s’ha entès massa! La ciutat emmurallada de la novel·la, la que representa aquest món fantàstic, és molt peculiar. El temps no hi té sentit, i les ombres i els somnis hi tenen un paper important. De fet, les ombres no hi poden entrar, a aquesta ciutat, l’has de deixar a fora, i per tant es trenca el vincle persona-ombra. Si us hi fixeu, a la foto, en Sergi i la seva ombra fan coses diferents (no patiu, en Sergi no ha marxat a cap ciutat estranya, és la màgia de l’edició!). Però com no podia ser d’altra manera, cap dels dos surt de casa sense un llibre! Sembla ser que l’ombra no li fot massa cas, a veure si ara que ha aconseguit independitzar-se no té ganes de seguir en Sergi allà on vagi…
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu les ressenyes d’Un rastre de violència (Mark O’Connell), Els blancs (Langston Hughes), Un assassí (Lluís Llort) i Hola, preciosa (Ann Napolitano).
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “Ortiga i Os” de T Kingfisher i en Sergi “La porta” de Magda Szabó.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!