SUBSTRAT #21 - Girem full
Torna la iniciativa Girem full: lectura a canvi d'hores d'investigació contra el càncer. Sembla que l'hagin inventat per nosaltres, però tothom s'hi pot unir.
Estimades, estimats
Aquest butlletí potser us enganxa de vacances de Pasqua, tot i que no és el nostre cas. Falta un mes per Sant Jordi i el món literari i editorial està “on fire”, amb moltíssimes novetats, presentacions i activitats diverses. Aquesta última quinzena ha estat bastant mogudeta, tant a nivell de coses que ja hem penjat com de continguts que hem hagut de preparar amb antelació per ajustar-nos al calendari. Tot arribarà, però estem bastant emocionats i expectants per anar-vos-ho ensenyant tot!
Entre les activitats d’aquesta quinzena destaquem la iniciativa Girem full, que va començar el 21 de març, Dia mundial de la poesia, que acaba el 23 d’abril, i que fa convergir recerca biomèdica i lectura. Com us podeu imaginar, és un projecte que ens encanta i al qual donem tot el nostre suport, en trobareu informació més detallada al butlletí. També vaig assistir al club de lectura d’A casa teníem un himne, on vam comptar amb la presència de Maria Climent. No solem participar en clubs de lectura, però poder tenir els comentaris de l’autor i entendre les seves referències a l’hora d’escriure és molt enriquidor, la veritat!
I encara ens falten coses per explicar, però si us ve de gust descobrir-les, millor que us endinseu al butlletí d’aquesta quinzena. Gràcies per llegir-nos!
(LAIA)
LA RESSENYA
Planeta d’exili, Ursula K. Le Guin
Autora: Ursula K. Le Guin
Editorial, any: Raig Verd, 2024
Títol original, idioma, any: Planet of Exile, anglès, 1966
Gènere: Ciència ficció
Traducció: Blanca Busquets
Número de pàgines: 212
Llegit en: Català
La Lliga de Tots els Mons va arribar al planeta Werel, o Gamma Draconis III, fa 10 anys. 10 anys pels estàndards orbitals locals, però que equivalen a 600 dels anys que nosaltres coneixem. Els colons van desembarcar amb la missió de contactar amb les civilitzacions de Werel per tal d'unir-los a la Lliga, i amb la consigna de no emprar la tecnologia forana o les habilitats mentals per tal d'integrar-se als costums i ritmes autòctons. Des que la nau de reconeixement els va deixar allà, no n'han sabut res més, viuen exiliats i comencen a dubtar del que diuen les velles històries. A més, els taverans, la comunitat amb la que van fer contacte, mai els han acceptat com a iguals, els anomenen llunynats i els consideren bruixots. Hi ha hagut poc contacte entre les dues poblacions i els foramons, per protocol, no poden accelerar l'annexió del planeta fins que els seus habitants no estiguin preparats. Res indica que tot això hagi de passar mai, però una amenaça inesperada obligarà a taverans i llunynats a entendre's. Els gaal, una civilització salvatge de Werel, estan sent més incisius que normalment en les seves incursions a les terres dels taverans. Sembla que venen amb més potència que mai. Caldrà organitzar la defensa.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Potser heu vist a les nostres xarxes que us parlàvem de la iniciativa Girem Full, però us ho expliquem una mica millor aquí. Abans de la pandèmia de COVID-19 la llibreria La Impossible (no cal que us la presentem, oi?) va iniciar una campanya per recaptar fons per la investigació científica contra el càncer. Tot i que volien muntar diverses activitats, la pandèmia va truncar tots els seus plans i la campanya es va acabar reduint a la venta de punts de llibre i bosses de roba per la recerca en immunoteràpia que es fa a l’Hospital Clínic. Ja llavors vam participar-hi perquè ens semblava una gran proposta.
Anys després, i un cop deixada enrere la pandèmia que ho va capgirar tot, la iniciativa es reactiva amb molta força i amb plena implicació de l’Hospital, del Gremi de Llibreters i la Fundació Collserola. Es tracta de convertir llibres llegits en hores de recerca, i per fer-ho les llibreries adherides reparteixen punts de llibre que porten una petita fitxa al revers. Quan has acabat un llibre, omples les dades que demana i això equival a 10 minuts de recerca científica contra el càncer. L’objectiu d’aquesta edició és que es llegeixin 6000 llibres, que equivaldran a 1000 hores de recerca.
Nosaltres, que ens dediquem a la investigació, estem molt emocionats amb aquesta proposta. Lectura que es converteix en recerca, no és perfecte? Us animem molt a participar-hi, perquè l’únic que haureu de fer és llegir, cosa que ja feu habitualment. Demaneu les butlletes a les llibreries participants o ompliu-les digitalment a la web de l’enllaç que hem posat a dalt. Allà trobareu tota la informació. Us deixem aquí un petit vídeo que vam fer per animar tothom a adherir-se a la campanya.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Si l’anterior quinzena no ens vam moure gaire, aquest cop déu n’hi do! Vam començar assistint a la presentació del llibre Torturades de la Gemma Pasqual (Comanegra) que Òmnium Baix Llobregat la Marina va organitzar a Sant Boi. L’autora i dues testimonis de les tortures a la comissaria de Via Laietana van conversar amb Maite Moreno en una sala plena. No van deixar ningú indiferent, què necessari denunciar el que es vivia en aquell cau de repressió!
Enguany la trobada de principi d’any del Reducte Català es va fer a Vilanova i la Geltrú, amb una clara voluntat de descentralitzar. La llibreria La Mulassa ens va acollir i ens va deixar un espai perfecte per a l’ocasió. Per cert, si teniu l’oportunitat de visitar-la, no ho deixeu passar, perquè us encantarà. En aquesta trobada d’inici fem repassada de la participació al Repte Reducte de l’any anterior, aquest bingo de lectures per fomentar la lectura en català, al que us animem a participar, i revelem quins llibres i autors hem premiat els membres del Reducte. Com sempre, ho vam passar molt bé amb la gent del Reducte, per no parlar del tros de dinar de després. Aquí us deixem una foto de família dels assistents, però al Reducte en som molts més!
Finalment, la Laia va assistir al club de lectura del Campus Clínic, que aquest mes conversava sobre el darrer llibre de Maria Climent A casa teníem un himne (L’Altra editorial). És un club de lectura per treballadors de l’univers Clínic, una altra iniciativa que uneix la ciència amb la lectura, estem d’enhorabona! Comentar llibres sempre és un plaer, però tenir informació privilegiada sobre les referències de l’autora, sobre les seves parts preferides, o sobre el procés de publicació d’una segona novel·la en una editorial com l’Altra és molt enriquidor, no trobeu?
GOITA QUÈ FAN ARA!
Formar-se en feminismes sempre és un encert. Soleu llegir assaig feminista? Nosaltres en tenim uns quants a casa: Rebecca Solnit, Angela Davis, Bell Hooks, Natza Farré, Jenn Díaz, ens agrada llegir-ne de tant en tant. Però reconeixem que de vegades poden ser una mica feixucs. Si us costa posar-vos-hi, hem fet un vídeo amb unes quantes propostes que aborden temes clàssics de la lluita feminista, però des de la ficció. Novel·les variades, amb tot l’argument que li cal a una obra narrativa, però amb una càrrega important de missatge. Us animeu a llegir-ne algun?
PAREU L’ORELLA
La publicació en català d’”El problema dels tres cossos” de Cixin Liu ha estat tot un esdeveniment. S’havia de ser molt valent per traduir al català una obra de gènere que ja ha fet força recorregut en castellà, i que és ni més ni menys que una trilogia. Però Duna llibres ho ha estat. Vam tenir l’oportunitat de parlar-ne amb un dels seus editors, en Sergio Pérez (Mai Més) i la seva traductora, la Mireia Vargas-Urpí, i aquí teniu el resultat, en l’episodi 17 del Llibres, i punt!
INSTAGRAMADES
La primera imatge que destaquem és la d’Una mínima infelicitat, de Carmen Verde. Hem de reconèixer que, tot i l’estona que vam invertir en fer la foto, no vam aconseguir del tot l’efecte esperat, així que us ho expliquem millor aquí. La Laia fa d’Anetta, la protagonista del llibre, una noia que s’ha quedat menuda. A l’Anetta li cal tenir coixins per arribar a la taula, tal i com es menciona en el llibre i com s’il·lustra a la coberta. Som baixets però no tant, de manera que per simular aquest efecte, vam alçar la taula del menjador posant-hi caixes sota les quatre potes. Tot i així, la Laia no sembla tan menuda com haguéssim volgut, la veritat. Però la intenció és el que compta!
L’altra imatge conceptual de la quinzena és la de Nena, dona, altres de Bernardine Evaristo. El llibre explica 12 històries de 12 protagonistes racialitzades, de minories maltractades per la societat. De les 12 dones, 11 són negres i 1 blanca, i les seves històries s’entrellacen en molts punts. Per representar-les a totes elles, i també els seus vincles, vam fer servir 12 fitxes del joc Othello, les quals vam alçar amb taps de suro, i les vam unir amb un tros de llana que teníem per casa. Els taps de suro ens permetien alçar les fitxes i que els seus vincles quedessin per sobre del llibre. Com sempre, tot una mica d’estar per casa, però de vegades ens agafen aquests rampells conceptuals, ja sabeu!
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu les ressenyes d’Els plats més picants de la cuina tàrtara (Alina Bronsky), i La cartoixa de Parma (Stendhal).
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “Els blancs” de Langston Hughes i en Sergi “La ciutat i les seves muralles incertes” d’Haruki Murakami.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!