SUBSTRAT #18 - Deu més dos
Per primer cop vam enregistrar un episodi de Llegiu, que el món s'acaba! lluny de Barcelona, concretament a Ripoll. I continuem celebrant aniversaris!
Estimades, estimats,
Si a l’anterior butlletí us explicàvem la nostra microaventura literària mallorquina, la dinàmica de fer tombs pel territori no s’atura. Aquest cap de setmana passat vam sortir dels nostres límits geogràfics habituals amb els companys de Llegiu, que el món s’acaba!, i vam fer el nostre segon enregistrament de pòdcast en directe a Ripoll! Us en donem més detalls al butlletí, però va ser una experiència molt xula que ens encantaria repetir ben aviat.
Les nostres activitats de lectura, ressenyes i enregistraments diversos segueix el seu curs, amb la novetat que el pòdcast Llibres, i punt! que enregistrem a Ràdio Sant Boi ja està disponible a plataformes! (en teniu més detalls si seguiu llegint). El segon programa sortirà aquesta mateixa setmana, i ja hem tingut la primera convidada a l’estudi, cosa que ens fa molta il·lusió, la veritat.
I ja prou de xerrameca, endavant amb el primer Substrat de Febrer!
(LAIA)
LA RESSENYA
Arada torta, Itamar Vieira Junior
Autor: Itamar Vieira Junior
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2023
Títol original, idioma, any: Torto arado, portuguès, 2018
Gènere: Narrativa
Traducció: Pere Comellas
Número de pàgines: 301
Llegit en: Català
Aprofitant que l'àvia Donana està enfeinada, les petites germanes Bibiana i Belonísia estiren la seva vella maleta de sota el llit i n'extreuen un ganivet amb mànec d'ivori, un objecte hipnòtic que les fascina. Però aquesta atracció és perillosa, perquè les porta a totes dues a patir ferides a la boca. Una d'elles en surt més malparada, perquè perd la llengua i també, és clar, la capacitat de parlar. Després de l'ensurt que causen a la família, aquest desafortunat incident té una conseqüència inesperada: les dues germanes es tornen inseparables i una esdevé la veu de l'altra. Aquesta unió fa que la vida a Água Negra, a la plantació en la que viuen, no es torni encara més difícil. Fa temps que l'esclavisme es va abolir a Brasil, però encara depenen del terratinent i de les inclemències climàtiques de la zona entre rius en la que viuen. A més, el seu entorn social és eminentment masclista i retrògrad. A mesura que van creixent s'hauran d'enfrontar a totes les dificultats de les dones joves de la plantació, tot i ser filles d'en Zeca Barret Gran, un dels homes més respectats de la regió, mestre de cerimònies de les festes del jarê i encarregat de tenir cura dels malalts que no poden anar a la ciutat ni accedir a la medicina convencional.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Comencem per una publicació que està aixecant molta polseguera a xarxes, i és que Blackie Books pubicarà la saga Blackwater de Michael McDowell. Són 6 llibres d’unes 270 pàgines, que arribaran a llibreries amb una periodicitat d’un cada quinze dies (!). Així ho va voler l’autor en el seu dia, que sortissin consecutivament, i així ho farà l’editorial amb unes edicions de butxaca fantàstiques. Els amants del terror estan d’enhorabona, aquesta saga ve avalada per autors de la talla d’Stephen King. Però la millor notícia de totes és que sortirà també en català! I amb traducció d’Anna Llisterri, que domina molt bé el gènere. El primer volum ja és a llibreries. I nosaltres no hem pogut evitar comprar-lo aquest cap de setmana passat…
També volem destacar que la traductora Marta Pera Cucurell ha guanyat el Premi Ciutat de Barcelona de la seva categoria per la traducció d’Orlando de Virginia Woolf, publicat l’any passat al Cercle de Viena. En Sergi el va llegir a principi d’any i pot acreditar que és un llibre complex i que traduir-lo ha hagut de ser tot un repte, així que premi ben merescut, i la nostra enhorabona des d’aquí! I és que si a la coberta hi ha el nom de Marta Pera, ja saps que, si més no, per la traducció no hauràs de patir.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
El divendres 2 de febrer l’editorial Godall va celebrar els seus 10 anys de resistència, com ells mateixos diuen. La Matilde Martínez i companyia en aquest temps han bastit un catàleg sòlid que cada cop explora més formats, i entre els quals s’hi compta una de les col·leccions de reculls de relats més interessants que hi ha en català. A més, tenen una filosofia que ens agrada molt, i un lema amb el que combreguem per reivindicar el fons editorial: “Fins que no l’has llegit, un llibre sempre és novetat”. Van tenir la gentilesa de convidar-nos a la seva festa d’aniversari, que va tenir lloc a la Lleialtat Santsenca i que va aplegar una bona colla de professionals del sector. Va ser un acte molt emotiu, amb bon ambient i música. Els agraïm la invitació i des d’aquí els desitgem molts més anys de resistència i bona literatura!
A la festa, a més, vam poder conèixer la Mihwa Jo Jeong, traductora de la coreana Kim Ae-ran, una de les autores Godall que hem llegit. Ens va fer molta il·lusió!
I a un altre lloc que hem anat aquests dies és a Ripoll, convidats per la llibreria la Lluerna per celebrar el seu segon aniversari. Allà hi vam enregistrar un episodi de Llegiu, que el món s’acaba! amb públic, i pensem que va anar molt bé! Aviat us el compartirem. A la foto ens teniu als quatre en acció, estem molt agraïts que pensessin en nosaltres per aquest dia tan especial, i ens va fer molta il·lusió que vingués gent a veure’ns enregistrar! És tota una experiència això de gravar davant de gent, ja tenim ganes de repetir-la. Llàstima que no poguéssim comprar els formatges locals que la llibreria va oferir al vermut de celebració. Creieu-nos, cosa fina.
GOITA QUÈ FAN ARA!
El primer mes de l’any ens va deixar lectures força interessants i sorprenents, i d’això parlem en el resum pertinent a Youtube. En vam triar quatre per desenvolupar una mica, però si us ve de gust parlar de les altres també ho podem fer. Les seleccionades aquest cop són “L’última nit al Telegraph Club” de Malinda Lo, “Orlando” de Virginia Woolf, “Que no s’apagui la flama” de la Miriam Toews i “Gossos de guerra” d’Adrian Tchaikovsky. No direu que no són variats.
PAREU L’ORELLA
Com ja us vam anunciar al passat butlletí, el nostre nou podcast ja és una realitat! Bé, no és nou, és l’evolució del Ràdio EBH, però té tantes novetats que per nosaltres sí que és nou! Enregistrem el Llibres, i punt! a Ràdio Sant Boi amb tècnic de so i tot (hi ha nivell), i si l’escolteu els dimecres a les 21h o el recupereu de la web de l’emissora, veureu que fins i tot inclou música. Però també es pot escoltar a Spotify, Apple podcast i Ivoox, que probablement sigui més fàcil per aquells que no sigueu de la nostra ciutat. Allà no hi haurà música perquè si no ens tancaran la paradeta, però el contingut serà el mateix. Us deixem el primer programa, que és una mica de presentació, i us convidem a subscriure-us a Spotify o a les altres plataformes perquè cada quinze dies tindreu nou episodi, i a valorar-lo amb estrelletes i aquestes coses per donar-nos suport si el contingut us fa el pes. I els que venen seran molt interessants, almenys a nosaltres ens ho sembla. Llibres, llengua, cultura… ja sabeu, aquestes coses de les que ens agrada parlar.
INSTAGRAMADES
La Lily Hu és una noia sinoamericana que viu al Chinatown de San Francisco als anys 50 i que descobreix la seva homosexualitat, alhora que fa front als prejudicis de l’època, tant culturals com polítics. La Laia va intentar imitar lleugerament la Tommy Andrews, transformista masculina que fa un espectacle al Telegraph Club, i que captiva la Lily Hu i li fa replantejar-se moltes coses. Sí, els barrets i les americanes que tenim per casa són limitades i segurament ja les comenceu a veure sovint, però és que si el nostre armari de normal ja és limitat, el de “disfresses” encara més!
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu les ressenyes de Fundació i imperi, Que no s’apagui la flama, i Gossos de guerra.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “La vila perduda” de Max Gross i en Sergi “Frankenstein” de Mary Shelley, llibres que l’altre ja ha llegit, i si hi teniu interès trobareu les ressenyes pertinents al nostre Inatagram.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!