SUBSTRAT #17 - Pedres i escapades
Per fi us podem presentar una novetat d'enguany pel que fa al format podcast, però abans us deixem molta altra teca!
Estimades, estimats,
Ens enganxeu acabats de tornar de Mallorca, així que amb el cap encara una mica als núvols, però com sempre amb un munt de coses per explicar. Hem fet una escapada ràpida, que de vegades és necessari, però és clar, allà hem aprofitat per enregistrar cosetes que ja anireu veient. Just abans vam poder assistir a la presentació d’un llibre que ens fa molta il·lusió i que ja hem ressenyat a les nostres xarxes, el “Fins a l’última pedra” de la Berta Creus, que nosaltres hem conegut pel seu compte d’Instagram, i que ara ja és una autora que ha sortit a tots els mitjans!
Aquesta passada quinzena també vam sortejar el llibre que els Reis van deixar a casa per algun dels nostres seguidors. Ho vam fer amb un joc de preguntes multi-resposta sobre nosaltres i els nostres continguts. Qui volia el llibre havia de demostrar que ens coneixia bé! Una de les preguntes, precisament, demanava com es diu el nostre butlletí quinzenal. Esperem que, si hi vau participar, cap de vosaltres la fallés!
Endavant amb el Substrat d’avui, espero que us distregui una bona estona!
(SERGI)
LA RESSENYA
El retrat de matrimoni, Maggie O’Farrell
Autora: Maggie O'Farrell
Editorial, any: L'Altra editorial, 2023
Títol original, idioma, any: The marriage portrait, anglès, 2022
Gènere: Ficció històrica
Traducció: Marc Rubió
Número de pàgines: 411
Llegit en: Català
Ni tan sols hauria de ser ella qui es casa amb el Duc de Ferrara. Era la seva germana Maria la destinada a convertir-se en Duquessa, una tria molt més adient. Però quan unes febres s'enduen la filla gran dels Mèdici, Alfonso II decideix prendre com a esposa la petita Lucrezia, quan només té tretze anys. El Duc en té onze més que ella. Casada amb quinze anys, l'any 1560, la unió no arribarà a complir els dotze mesos, ja que la Lucrezia morirà en estranyes circumstàncies i de manera sobtada. Les sospites que apunten a Alfonso com a responsable de la seva mort no canvien el resultat final: una jove plena de vida, amb inquietuds artístiques i inconformista, de qui es diu que un cop va tocar un tigre amb les mans i no li va fer res, ha de fer-se gran de cop per atendre les seves obligacions de consort i perd la vida molt abans del que li tocaria. Aquesta és la història ficcionada de Lucrezia de Mèdici al costat d'un home d'humor canviant, despietat i amb uns objectius molt clars que passen, essencialment, per mantenir el poder nobiliari que ha obtingut després de la mort del seu pare. Però també és el retrat d'una època i una nova demostració que ser dona ha estat sempre un esport de risc, encara que vinguis d'una de les famílies més poderoses i benestants de la Toscana.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
EL SAFAREIG
Ja us haureu adonat que ens agrada celebrar coses, així que estem d’enhorabona perquè aquest febrer, que nosaltres en tinguem coneixement, hi ha dues editorials catalanes que celebren els 10 anys d’existència, i sempre és motiu d’aplaudiment, perquè el sector està consolidant un mercat potent que abasta cada cop literatures més diverses. Les homenatjades són aquest cop L’Altra editorial i Godall Edicions, que sempre ens porten alegries lectores, així que per molts anys a les dues!
I us en parlàvem fa uns mesos, però ara ja és una realitat i ens fa il·lusió compartir-vos la coberta del primer volum d’”El problema dels tres cossos”, aquesta obra mítica de la ciència ficció, original en xinès, que mai abans ha estat traduïda al català. El sector lletraferit friki està ben emocionat! Els responsables són Duna llibres i la Mireia Vargas Urpí, amb això només ja queda garantit que l’edició serà excel·lent. I si hi sumem l’obra d’art de Guillem H. Pongiluppi a la coberta, ja us ho podeu imaginar. Arriba a mitjans de febrer, aneu fent lloc a la lleixa.
ELS BOOK HUNTERS PEL MÓN
Com dèiem a l’inici, el dia 25 va tenir lloc la presentació del llibre “Fins a l’última pedra” de la Berta Creus a la llibreria Taifa de Gràcia. En Sergi va poder-hi assistir juntament amb altres membres del Reducte Català i va ser una estona molt distesa a càrrec de l’autora i de la també autora de Males Herbes Roser Cabré-Verdiell. Us deixem una imatge de l’acte i us convidem a donar un cop d’ull al llibre perquè és molt especial.
GOITA QUÈ FAN ARA!
Qui se’n recorda del ja llunyà 2023? Ja gairebé ha passat un mes de 2024, ja no deu ser ni legal desitjar un bon any, però nosaltres encara ens hem de remuntar una mica enrere per repassar les millors lectures del desembre passat. Per tancar l’any com Déu mana, aquí teniu els quatre darrers llibres que vam destacar: “Demon Copperhead” de Barbara Kingsolver, “Sacrificis d’estiu” de Robert Marasco, “Maus” d’Art Spiegelman i “La casa sense clau” d’Earl Derr Biggers.
I a més fa uns dies vam compartir la Càpsula #2, ja sabeu, vídeos curtets, de no més de 5 minuts, i de temes diversos, que els nostres mecenes de l’Aixeta poden veure uns dies abans. Aquest cop, una mica de divulgació científica, escombrem cap a casa! Ah, i si us agraden els vídeos que fem i us ve de gust donar suport econòmic al nostre projecte, aquí teniu l’enllaç a la nostra pàgina de l’Aixeta.
PAREU L’ORELLA
En aquest apartat no us podem aportar proves sonores encara, però ja us podem explicar que el nostre podcast Ràdio EBH muta aquest 2024. A partir d’ara l’enregistrarem als estudis de Ràdio Sant Boi i li hem canviat el nom aprofitant un dels nostres segells més antics: Llibres, i punt! El que fins ara era un blog de ressenyes, que són les que rebeu al correu a través de Substack, ara serà també el podcast d’Els Book Hunters. Aquesta mateixa setmana s’emetrà el primer episodi a la ràdio, però també es podrà recuperar de la web de l’emissora i a través dels canals habituals des d’on escolteu Ràdio EBH. Així que si ja esteu subscrits al nostre Spotify no notareu res, i si no ho heu fet encara, us convidem a fer-ho per no perdre’ns la pista. Bé, sí que notareu alguna cosa, que tenim nou logo! Ja ens direu què us sembla!
El que sí que ha arribat puntualment és l’episodi mensual de Llegiu, que el món s’acaba! En aquesta ocasió us presentem els nostres crushes literaris, un programa ple d’amor i pensem que força divertit. Això sí, demanem disculpes perquè va haver-hi un problema de crepitacions en la gravació i no ho hem pogut arreglar.
INSTAGRAMADES
Orlando, de Virginia Woolf, va ser la primera lectura de 2024 d’en Sergi, i la ressenya s’ha fet esperar. Un llibre especialíssim, amb un/una protagonista que viu més de 400 anys, i que vehicula tot un relat on l’androgínia, la transsexualitat i els rols de gènere hi són molt presents. La Laia va intentar encarnar Orlando amb una camisa d’en Sergi, un mocador setinat vintage, una mica d’ombra d’ulls a mode de barba incipient, i una quantitat desorbitada de mascareta capil·lar per simular un pentinat engominat. Un resultat que no sabem ben bé si li fa justícia a Orlando (segurament no), però que vam representar amb tota la bona fe del món i tota l’admiració per aquesta obra.
I per si us les heu perdut i hi voleu donar un cop d’ull, a Instagram també trobareu la ressenya de Fins a l’última pedra, de Berta Creus, i Musclos per sopar, de Birgit Vanderbeke.
FINS AQUÍ LA TURRA
I fins aquí el Substrat d’avui! Esperem que us hagi semblat d’interès. Ja sabeu que ens ajudeu molt si ens seguiu a les diverses xarxes socials i compartiu els nostres continguts. Des d’aquí el nostre més sincer agraïment.
Si voleu compartir el butlletí de manera senzilla:
Ara mateix, la Laia llegeix “Fins a l’última pedra” de Berta Creus i en Sergi “Gossos de guerra” d’Adrian Tchaikovsky.
Si ens voleu preguntar alguna cosa, que fem algun aclariment o que us ampliem alguna informació, només ho heu de dir: teniu els comentaris oberts. Ens acomiadem fins la propera quinzena! I ja ho sabeu, llegiu, que el món s’acaba!
Que tal gossos de guerra? M'encanta l'Adrian però aquest encara no l'havia llegit.