RESSENYA: Nena, dona, altres (Bernardine Evaristo)
Des de la ficció també es pot comprendre la interseccionalitat, es poden definir bé els vincles familiars, descobrir com educar els fills, les maneres d’estimar o desemmascarar el patriarcat.
Autora: Bernardine Evaristo
Editorial, any: Segona Perifèria, 2024
Títol original, idioma, any: Girl, Woman, Other, anglès, 2019
Gènere: Narrativa
Traducció: Núria Busquet
Número de pàgines: 460
Llegit en: Català
Bernardine Evaristo es va endur el Premi Booker 2019 per Girl, Woman, Other. Aquell mateix any l’editorial AdN, del grup Anaya, el va publicar en castellà i va ser un petit fenomen, no de masses, potser, però sí que va córrer força i va recollir elogis. En aquell moment cap editorial catalana va voler o poder publicar-lo en la nostra llengua. Quan això passa, que un llibre fa el seu camí en castellà, les probabilitats d’acabar tenint-lo en català minven progressivament. Per això, que l’editorial Segona Perifèria s’hagi atrevit a publicar-lo ara, amb traducció de Núria Busquet, és una gran notícia i posa en valor el potencial que encara té aquesta obra.
Nena, dona, altres és el retrat d’una Anglaterra que generalment no surt a la foto: la de les dones negres que l’habiten. Angleses de naixement o procedents de qualsevol part del món, de generacions molt diverses, però totes elles amb problemes i entrebancs per encaixar en una societat que les invisibilitza, independentment de la seva classe, la seva condició, creences o preferència sexual. Si qualsevol dona (i també qualsevol home) xoca cada dia amb el patriarcat, aquestes dones en concret afegeixen un grau més de dificultat a la seva existència pel simple fet de tenir un color de pell diferent del que la tradició anglesa marca.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç: