En aquest butlletí coincideix Londres en dues èpoques diferents, narrat com a escenari de dues autores des dels seus prismes particulars. I tenim un altre escenari indeterminat que ha patit un cataclisme nuclear. Podreu triar el que us faci més peça.
SERGI
Tren equivocat - Rose Macaulay
Autoria: Rose Macaulay
Editorial, any: Trotalibros Editorial, 2024
Títol original, idioma, any: Crewe Train, anglès, 1926
Gènere: Narrativa
Traducció: Mar Vidal
Número de pàgines: 301
Llegit en: Català
Després de perdre la seva dona, i cansat de la feina de clergue, el senyor Dobie decideix deixar-ho tot enrere i buscar una vida tranquil·la amb la seva filla Denham. Inicialment tria Mallorca, però si es busca una existència reposada lluny del tràfec de les relacions socials, no és el lloc més indicat. De manera que acaben a Andorra, un país que a principis de segle XX romania força incomunicat i aïllat. Allà construeixen la seva llar i viuen en pau, encara que mai tan en pau com ells desitjarien, ja que en Dobie no pot evitar tornar-se a casar amb una dona que ja té quatre fills. La Denham creix salvatge i lliure de tot lligam i convenció social, una mica aliena a la seva nova família. Però quan el seu pare mor d'un vessament cerebral sobtat, la família de la seva mare decideix que ja és hora que torni a Londres i rebi l'educació social que li manca. Ella tot just entra a la vintena. Tot i que la Denham s'hi esforça molt, no pot entendre les regles estrictes i carrinclones a les que la volen sotmetre. Enyora la llibertat de campar sola per on vulgui, rebutja tant com pot el contacte amb altres éssers humans que, per ella, només volen fer-li la vida impossible. Però no té escapatòria, ni enlloc més on anar. Li toca adaptar-se. Però sempre fins a cert punt.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
Hotel Termush - Sven Holm
Autoria: Sven Holm
Editorial, any: Obscura Editorial, 2024
Títol original, idioma, any: Termush, Altanterhavskysten, danès, 1967
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Maria Rosich
Número de pàgines: 135
Llegit en: Català
Rere les portes de l'Hotel Termush estan segurs. Han passat temps als refugis, ha estat dur, però ara ja poden sortir i allotjar-se a l'hotel. Sortir a l'exterior no, és clar, encara és massa perillós. Però pel que poden veure, el món està sorprenentment poc canviat, molt menys del que esperaries després d'un cataclisme nuclear. Les mesures de seguretat són estrictes, ningú pot anar per lliure en un entorn tan controlat. Però ja ho sabien quan es van apuntar al programa de protecció en previsió del que ha passat finalment. Un programa, és clar, al què només hi podien accedir els rics. Tenen assegurada la seva subsistència fins que les condicions a l'exterior s'estabilitzin. Hi ha un equip d'exploració que envia informació a l'hotel. Però aquesta informació no sempre és compartida per part de la direcció. Els hostes estan inquiets, reclamen que se'ls informi, proposen mesures per millorar la convivència. Però senten que la direcció els amaga cada cop més coses. Ens ho explica el nostre protagonista sense nom, que cada dia desconfia més. Potser l''Hotel Termush no és el refugi de les elits que esperaven.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
La mort del colom - Barbara Pym
Autoria: Barbara Pym
Editorial, any: Les Hores, 2024
Títol original, idioma, any: The sweet dove died, anglès, 1978
Gènere: Narrativa
Traducció: Dolors Udina
Número de pàgines: 222
Llegit en: Català
La Leonora Eyre és una dona de mitjana edat i de gustos refinats. No li cal treballar perquè té una bona renta, i és soltera per vocació, no ha volgut mai caure en el parany d'un compromís matrimonial que li canviï el seu estil de vida. Una de les seves aficions són les antiguitats, amb especial interès per l'època victoriana, que no passa mai de moda. En una subhasta coneix l'antiquari Humphrey Boyce i el seu nebot James, i de seguida estableixen una bona relació d'amistat. Els dos homes senten atracció per la Leonora, que és una dona atractiva i seductora. I tot i que en Humphrey sembla una opció més sensata per establir-hi una relació sentimental, la Leonora prefereix en James, que és molt més jove que ella i que tampoc és gaire amant de relacions llargues i estables. El triangle està servit, i és que en James també demostra forts sentiments cap a la dama, però la diferència d'edat els priva de deixar anar la seva passió. Una societat conservadora i tradicional com la britànica no veuria amb bons ulls el seu enllaç, com tampoc no aprovaria altres inclinacions si es fessin públiques. La vella dicotomia entre desig i raó amb encara un bon grapat de complicacions afegides.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç: