Novel·la negra, clàssic contemporani i ciència ficció en aquest trio de ressenyes del Llibres, i punt! Un recull variadet amb tres llibres molt recomanables per posar a la maleta de les vacances, en funció dels gustos que tingueu.
SERGI
La mort del conjurador - Rudolph Fisher
Autor: Rudolph Fisher
Editorial, any: Biblioteca Clandestina, 2024
Títol original, idioma, any: The Conjure-Man Dies, anglès, 1932
Gènere: Novel·la negra
Traducció: Octavi Gil
Número de pàgines: 352
Llegit en: Català
N'Gana Frimbo és un conjurador d'origen africà que no és com els altres. Les seves dots endevinatòries i els seus encanteris sorprenen tot el veïnat, per això té tanta clientela. Un vespre qualsevol, mentre atén un jove espigat del barri, en Frimbo és atacat amb violència. No se sap com ha passat pel muntatge del seu consultori, en el qual el client sempre queda sota un focus de llum però ell roman en la foscor més absoluta. Els qui esperaven consulta de seguida van a avisar el doctor Archer, que treballa al mateix edifici, però només és a temps de certificar la seva mort. De seguida s'activa un dispositiu policial, amb el detectiu Perry Dart al capdavant, per aclarir els fets. Tothom que volia veure en Frimbo aquella nit és sospitós, però cal conèixer els motius i com ho ha fet l'assassí. Un procediment d'allò més habitual, si no fos que el conjurador té encara algun as a la màniga, fins i tot mort. En Dart té un bon misteri per resoldre i li caldrà ajuda. Sort que podrà comptar amb en John Archer i tota la seva ciència, i també amb els seus comentaris sarcàstics.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
L’habitació d’en Giovanni - James Baldwin
Autor: James Baldwin
Editorial, any: Trotalibros editorial, 2024
Títol original, idioma, any: Giovanni's Room, anglès, 1956
Gènere: Narrativa
Traducció: Dolors Udina
Número de pàgines: 201
Llegit en: Català
Una habitació pot ser només quatre parets, o ser un món sencer. Pot ser un oasi o una condemna. En David és un americà que marxa a París a passar-hi una temporada. Allà hi espera la Hella, que està de viatge per Espanya, i quan torni li ha de respondre si es vol casar amb ell o no. Però els diners no són infinits, i com que va fluix d'armilla, s'apropa a un amic i potencial mecenes seu. En Jacques és un reconegut homosexual, i tot i que a la França dels anys cinquanta no hi ha cap legislació en contra, la societat no els acaba d'acceptar. Seguir-lo pels ambients en què es mou pot afectar la seva reputació, però necessita els diners. En l'antre preferit d'en Jacques, però, coneix algú que li canvia la vida: el cambrer Giovanni, un noi jove, italià, molt treballador... I molt guapo. La connexió entre tots dos és evident, sobretot vista des de fora. En David es resisteix molt a creure que allò que sent per en Giovanni va més enllà de l'amistat, però s'ha de rendir a l'evidència quan, després d'una llarga nit de beure, acaba a la petita habitació que el noi té llogada. L'habitació d'en Giovanni queda lluny de qualsevol mirada, de qualsevol opinió. Ningú no n'ha de fer res del que passa allà dins. Ningú, tret d'en David.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
La ciutat de les il·lusions - Ursula K. Le Guin
Autora: Ursula K. Le Guin
Editorial, any: Raig Verd, 2024
Títol original, idioma, any: City of Illusions , anglès, 1967
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Blanca Busquets
Número de pàgines: 314
Llegit en: Català
Els seus ulls no són d'aquest món. Grocs, semblants als d'un gat. Arriba desorientat a la Casa de Zove, no sap qui és ni recorda d'on ve. Però no sembla perillós i l'acullen. L'anomenen Falk. Uns anys després, amb en Falk ja integrat a la Casa, en Zove mateix el crida per parlar amb ell i li diu que ha arribat l'hora de descobrir qui és. Haurà d'anar a buscar els seus orígens, perquè és evident que no és terrà, i la qüestió no pot perllongar-se més. En Falk acata la decisió, tot i la pena que sent per haver de deixar enrere la seva companya de l'ànima Parth, però la missió que té al davant exigeix que marxi sol a buscar el seu passat i el seu futur. El camí que l'espera no serà senzill i trobarà moltíssims perills, veus amigues i no tant amigues, molts enclavaments terrans amb costums i organitzacions socials diferents. Sempre sota l'amenaça dels Shing, una casta que manté la pau a la Terra però que té atemorits tots els habitants del planeta. Però si cal encalçar-los per entendre qui és, en Falk ho farà.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
Ursula K. Le Guin és una de les meves autores de capçalera, l’escriptora de qui més llibres he llegit en vida adulta. Em vaig iniciar amb ella gràcies a les noves edicions en català de Raig Verd, que us recomano moltíssim. Si hi teniu interès, al Llibres, i punt! trobareu ressenyes de tots els llibres seus que l’editorial ha publicat, a excepció de L’onada a la ment i Madurar a Karhide. Hi podeu accedir a través d’aquest enllaç: