ALGUNA RESSENYA MÉS? #14
Un recull de ressenyes que inclou el meu autor i la meva autora més llegits! Màgia, demaneu un desig.
Un últim recull de ressenyes per aquest any que ja està en temps de descompte. No estava previst, almenys conscientment, però és curiós que en un recull en el que només hi ha tres llibres s’hi apleguin el meu escriptor i la meva escriptora més llegits: Salvador Macip i Ursula K. Le Guin. Per cert, al Llibres, i punt! hi tinc una pestanya amb el top 10 dels autors més llegits, per si teniu curiositat. El tercer en discòrdia ha estat una decepció inesperada, perquè tenia tots els números d’agradar-me. A veure què us semblen.
SERGI
La vida als extems - Salvador Macip
A la vida ens poden passar moltes coses, però hi ha dos moments dels quals no ens salva ningú (de moment): el naixement i la mort.
Autoria: Salvador Macip
Editorial, any: Arcàdia, 2024
Gènere: Assaig
Número de pàgines: 199
Llegit en: Català
Ara que ja sabem què ens fa humans, toca explorar com comença i com acaba tot. Per arribar a aquest món, hem de néixer, és una evidència. Però per arribar a aquest punt s'han de donar una sèrie de circumstàncies, entre les quals hi ha que un parell d'individus de sexe diferent decideixin posar-se a la feina. Què és genètic i què ambiental d'aquests processos previs a la vida? I quins constructes socials i culturals ens hem muntat els humans? I un cop hem nascut i hem sobreviscut, ens toca envellir, progressivament, però gràcies als avenços en higiene i medicina, durant molts i molts anys. Quan finalment arribem a la recta final, com l'afrontem? És possible perllongar els anys que vivim amb bona salut i qualitat de vida? Com afecta això col·lectivament i global? D'aquests temes s'ocupa aquest assaig de Salvador Macip, del principi i del final de la vida, de l'Eros i el Tànatos. Una reflexió carregada de dades i arguments que ens permeten ampliar coneixements i aventurar fins on podem arribar com a espècie.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
El càntic del profeta - Paul Lynch
Una lliçó de com es construeix la distopia del món en el que vivim que amb el seu estil narratiu m’ha tret completament de la lectura.
Autoria: Paul Lynch
Editorial, any: Edicions del Periscopi, 2024
Títol original, idioma, any: Prophet song, anglès, 2023
Gènere: Narrativa
Traducció: Marc Rubió
Número de pàgines: 292
Llegit en: Català
Des que el Partit per l'Aliança Nacional ha pujat al govern, a Irlanda es respira un clima de crispació. Ara més que mai, la lluita sindical és fonamental per preservar els drets dels treballadors. Potser és per això que l'Agència Nacional de Policia Secreta fa una visita nocturna a la residència dels Stack. En Larry és secretari nacional adjunt del sindicat de professors d'Irlanda. Quan venen no és a casa, però decideix anar a veure què li volen, i ja no torna. Queda clar que les noves lleis atorguen més poder a la ANPS, que tenen màniga ampla per investigar a la seva manera, i a atemptar contra drets fonamentals. L'Eilish es queda sola amb els seus quatre fills, no sap on és en Larry, ni si està bé, i ningú té cap intenció d'informar-la. Els veïns, el poble, demanen explicacions, però l'ambient cada cop es torna més repressiu. Qualsevol que protesti contra les noves imposicions és tractat de terrorista. I enmig d'una escalada totalitària en la que la prohibició és l'eina més emprada, l'Eilish haurà d'aconseguir sobreviure i protegir la seva família amb l'esperança que en Larry tornarà, tot i que el futur és incert i no augura cap concessió.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
La roda del cel - Ursula K. Le Guin
La californiana se’n surt amb nota també lluny de la Lliga de Tots els Mons i de l’arxipèlag Terramar.
Autoria: Ursula K. Le Guin
Editorial, any: Duna Llibres, 2024
Títol original, idioma, any: The Lathe of Heaven, anglès, 1971
Gènere: Ciència Ficció
Traducció: Anna Llisterri
Número de pàgines: 225
Llegit en: Català
Les normes són estrictes pel que fa a l'ús de fàrmacs de l'autofarmàcia, i en George Orr ha excedit, de molt, la quantitat de drogues que li tocaven. Però té un motiu, l'abús és producte de la seva desesperació: s'ha de mantenir despert per no somiar. Les autoritats el porten a teràpia psiquiàtrica com a condició per no mantenir-lo engarjolat. El seu metge és, precisament, un especialista en somnis, el doctor William Haber. Orr té una estranya habilitat que costa de creure: els seus somnis són capaços d'alterar la realitat i generar nous fils històrics, fins al punt de modificar també la memòria col·lectiva. L'objectiu de la teràpia és curar-lo, aquests somnis efectius són una responsabilitat que el jove no vol assumir. Però el científic de seguida hi veu la manera d'aprofitar-los per canviar tot allò que no funciona del món i construir una alternativa utòpica que alliberi la humanitat de segles de degradació i misèries. Però jugar a ser Déus mai ha estat una bona idea i les conseqüències de modificar la realitat a través dels somnis són imprevisibles. Sense tenir en compte la megalomania que pot generar tenir un poder així entre les mans.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
I no es tracta d’una ressenya, però si teniu curiositat per conèixer la meva llista de lectura sencera d’aquest 2024, cada any penjo un post per repassar-la que és tota una tradició. La majoria de llibres ja han estat ressenyats i us han arribat per aquí, però alguns no. Allà també faig balanç de l’any, èxits, decepcions i una mica d’estadística del moment lector. Si hi voleu donar un cop d’ull, aquí la teniu, feu clic a l’any que s’acaba!