Per segon recull consecutiu us he de dir que porto una mica de retard amb les ressenyes del blog, però no falto a la cita. Aquí teniu tres llibres més que espero que captin el vostre interès, un recull de relats força testosterònics, un llibre amb molta càrrega científica que amb tota seguretat apareixerà al meu top de l’any, i el nou títol d’un dels meus autors catalans més llegits. Ja em direu què us semblen!
SERGI
Les edats de l’home - Etgar Keret
Autoria: Etgar Keret
Editorial, any: La Segona Perifèria, 2024
Títol original, idioma, any: Selected Stories, hebreu, 1992-2019
Gènere: Relats
Traducció: Paul Sánchez Keighley
Número de pàgines: 241
Llegit en: Català
Les edats de l'home és un llibre dins d'un dels relats que conformen aquesta antologia Les edats de l'home. L'autor del llibre és un tal Etgar Keret, que segons l'autor d'aquest volum, és un escriptor fluixet i el llibre no val gaire res. Si no esteu entenent què intento explicar, no patiu. És una bona mostra del procés mental d'Etgar Keret, ara sí, autor de carn i ossos que va escriure tots aquests relats entre el 1992 i el 1999, amb l'excepció d'un relat de 2019. L'editorial La Segona Perifèria ha publicat recentment un recull dels seus relats de ficció, després de publicar la seva particular autobiografia Set anys de plenitud. Com és l'home israelià? Com pensa? Què el mou? Els relats de Les edats de l'home són píndoles ordenades de tal manera que acaben formant la cronologia vital de l'home tipus, des de la infantesa fins a la senectud, passant per totes les fases. Nens, joves, homes madurs, tots des de la mirada esmolada de Keret, i fent de bons representants del seu país. Un retrat que no sempre ens mostra la cara més amable i agradable d'aquest home israelià que l'autor coneix tan bé, perquè és ell mateix.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
Els fills adormits - Anthony Passeron
Autoria: Anthony Passeron
Editorial, any: L'Altra Editorial, 2023
Títol original, idioma, any: Les enfants endormis, francès, 2022
Gènere: Narrativa
Traducció: Lluís-Anton Baulenas
Número de pàgines: 217
Llegit en: Català
L'any 1981 diversos investigadors americans i francesos constaten la reaparició d'una pneumònia rara, la pneumocistosi, que es creia pràcticament desapareguda. Afecta només a pacients amb deficiències al sistema immunitari, però sembla estrany que se'n detectin nous casos, i també d'altres malalties respiratòries cada cop més freqüents. Mica en mica la comunitat científica va acotant les possibilitats fins a determinar que el causant d'aquest desgavell infecciós és un virus, però encara costarà saber quin és i com es transmet. Són les beceroles de la lluita contra el VIH, el virus de la immunodeficiència humana, causant de la SIDA. Epidèmia de SIDA va ser molt virulenta durant els anys vuitanta i noranta del segle passat i va costar molt trobar maneres de controlar la progressió del VIH. A dia d'avui encara no se n'ha trobat una cura, però tenim remeis perquè ja no sigui la sentència de mort que era en el seu moment. La família d'Anthony Passeron va patir els estralls de la malaltia, tot i que alguns dels seus membres no en vulguin parlar de cap manera. La necessitat de saber l'ha portat a investigar què va passar amb el seu oncle Désiré. Aquesta és la seva història.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
La Laia va llegir el llibre ja fa uns quants mesos, i per una vegada coincidim força en la valoració: a tots dos ens ha agradat molt. Si voleu veure com va abordar ella la manera de parlar-ne, us deixo enllaç al seu post d’Instagram.
Demolició - Llort
Autoria: Lluís Llort
Editorial, any: Narrativa Clandestina, 2024
Gènere: Intriga
Número de pàgines: 275
Llegit en: Català
En Rafel Egidi té una vida prou còmoda. Cinquanta-un anys, dona, una filla adolescent, professor universitari, i a més col·labora amb diversos mitjans com a columnista i tertulià. No és famós, però sí prou conegut. Però un bon dia, de manera inesperada, rep una citació judicial. Algú l'acusa de violació: una alumna de la seva facultat. Però qui és l'Anna Burgos? No és alumna seva i ni tan sols és capaç de posar-li cara. Ell no ha forçat aquesta noia ni a cap altra alumna, hi ha d'haver un malentès. Però les proves que aporta l'acusació són absolutament contundents. Encara que ell no tingui ni idea de com les han aconseguit, són prou incriminatòries com per donar versemblança al relat de l'Anna Burgos. En Rafel no és un sant, sap que no sempre ha actuat bé amb les dones, però mai s'ha excedit amb ningú. Però tant és si ho va fer o no, la societat ja ho ha decidit, abans que la justícia i tot. Ha començat un procés de demolició que ja no pot aturar-se i que s'emportarà per davant totes les certeses de la seva vida.
Si vols continuar llegint o comentar, tens la ressenya sencera al següent enllaç:
Havíeu vist la coberta d’aquest llibre? Coneixíeu el seu autor? Per si no m’ho heu sentit dir mai, en Llort és un dels meus escriptors catalans més llegits i aquest és ja el setzè llibre que llegeixo d’ell, ja sigui sol o a quatre mans. Com podeu imaginar, és dels meus autors de gènere negre preferits. Si voleu saber quins altres llibres seus he llegit, els podreu trobar en aquest enllaç. Ah, i si em voleu preguntar sobre quins m’han agradat més, no dubteu de fer-ho als comentaris!